h

Jeugdbeleid

19 februari 2009

Jeugdbeleid

Lees hier mijn bijdrage aan de discussie in de gemeenteraad (5 februari) met betrekking tot het rapport van de rekenkamercommissie over het jeugd- en jongerenbeleid.

Voorzitter,

Voor ik begin wil ik de notulist geruststellen; in dit betoog zal ik geen Fries spreken. Welnu,

De fractie van de SP is zeer blij met het rekenkamercommissierapport ??Jeugdbeleid uit de Pubertijd??. Wij complimenteren de rekenkamercommissie dan ook met het afleveren van dit stuk. Het moge bekend zijn dat jongerenbeleid een belangrijke aangelegenheid is voor onze fractie.

We zijn eveneens blij met de reactie van het college op dit rapport. Hoewel niet iedere conclusie wordt gedeeld, worden toch alle aanbevelingen overgenomen. Daar zijn we blij om, en laat ik het maar gewoon zeggen: het bespaart ons een strijd, zoals we die helaas gehad hebben bij het vorige rapport. Daar waar strijd niet nodig is, zou er samenwerking mogelijk kunnen zijn. Een samenwerking die mijn fractie graag aangaat met het College om een zo goed mogelijk jeugd- en jongerenbeleid. En de wethouder kennende is dat geheel wederzijds.

Doelmatigheid en doeltreffendheid; daar is ons jeugdbeleid op getoetst door de rekenkamercommissie ?? en daar moet het om gaan bij het jeugdbeleid; sterker nog, bij alle beleid. Wanneer is er sprake van een doelmatig en doeltreffend jeugdbeleid? Als de jeugd zich op een voor ieder aangename wijze een eigen plaats weet te verschaffen in de samenleving waarvan zij zich deel weten. Een ingewikkelde zin, maar gelukkig geen Fries. Een ideaal. En idealen mogen, nee, MOETEN er zijn ?? zeker waar het de jeugd betreft!

Veenendaal zet erg in op samenhang. Wij kennen natuurlijk het JIVL en het Centrum voor Jeugd en Gezin komt er aan. Dat is mooi. Samenhang is goed. Maar: welke richting geven we aan dat mooie, samenhangende beleid? Leggen we het accent op welzijn en educatie of steken we vooral in op handhaving? Hanteren wij een laissez-faire of een zero-tolerance benadering? Voorzitter, dat is iets waar blijvend over gesproken moet worden. En wij zullen hier, het liefst samen met het college, blijvend aandacht aan geven.

Voorzitter, u weet dat mijn fractie voorstander is van heldere afspraken. Echter, de afspraken die de gemeente maakt met het jeugd- en jongerenwerk moeten weliswaar richtinggevend, maar niet protocollair van karakter zijn. Een stuk vertrouwen in de expertise en intuïtie van de werkers is op zijn plaats. Zij moeten immers omgaan met de immer veranderende wereld van de jeugd. Problemen en pedagogische inzichten zijn sterk aan ontwikkeling onderhevig, en geen situatie is gelijk. Het is niet aan de bestuurder om van een afstand onderscheid te maken tussen overlast en gezelligheid; zoiets dient ter plekke beoordeeld te kunnen worden.

Voorzitter, doelmatigheid en doeltreffendheid houdt ook in dat instellingen en ouders de weg weten naar de voorzieningen. Dat de gemeente haar regierol vervult. Dat er oog is voor monitoring en evaluatie. Dat de raad haar kaderstellende en controlerende rol neemt en kan nemen. Zaken waar het voorheen, zo lezen wij in het rapport, aan heeft geschort. Zaken waar wij, samen met de wethouder, onze schouders onder willen zetten.

Beleid, en zeker als het om jongeren gaat, is nooit af. Je moet ook geen beleid ambiëren dat ??af?? is, maar dat ??bij?? is. Daar gaan we voor. Om toch nog iets Fries te zeggen: it giet oan!

Dank u wel.

U bent hier