h

Lantor

19 februari 2009

Lantor

Better let as net, zeggen de Friezen; beter laat dan nooit. Hierbij mijn bijdrage in de Lantor-discussie in de gemeenteraadsvergadering van 5 februari.

Foarsitter,

Giet it oan, of giet it net oan? Dat is de vraag die men zich stelt wanneer er mogelijk een elfstedentocht in het verschiet licht, en die wij ons moeten stellen met betrekking tot de verwerving ?? aldanniet middels onteigening ?? van het Lantorterrein. Mijn fractie heeft al te kennen gegeven dat zij weinig ziet in dit plan; evenzo heeft mijn fractie gezegd dat hier ?? in dit gremium ?? het definitieve besluit genomen zou worden. Daar wij altijd open staan voor nieuwe argumenten, heeft het college volop kans gehad om ons te overtuigen van de weldaad van haar visie. De wethouder heeft acht genomen van de twijfels van mijn fractie en die van andere fracties en weet dat ?? ook met het oog op de kredietcrisis ?? wij liever wat Fries Spek op de botten willen hebben, voor het geval we in de nabije of verdere toekomst door hevige sneeuwval ons een weg naar Hylpen moeten klünen. Een scheve schaats kunnen wij er, in de barre tocht die nog voor ons ligt, niet bij hebben.

Als tegenargument gooide de wethouder ons de socialistische wijsheid om anticyclisch te investeren toe. Geld pompen als je in een wak ligt. Nu ga ik graag met de wethouder in conclaaf over wat socialisme is ?? de ideologie die zijn partij reeds in 1996 heeft afgeworpen, maar voor nu volstaat het te zeggen dat de socialistische gedachte vooral draait om het belang van ons allen. Economische modellen zijn slechts manieren om dat belang te dienen, maar wij weten allemaal dat het fout gaat indien zij een doel op zich worden dat dogmatisch dient te worden vastgehouden. Investeren omwille van de samenleving kan alleen maar investeren met een perspectief zijn. En dat perspectief ontbreekt. Wij zien voorbij deze krachtinspanning niet de warme finish bij het FEC in Ljouwert; wij zien beren op het ijs, wij zien naderende sneeuwstormen en wij zien ijspegels in onze baarden.

Nu investeren in het verplaatsen van Lantor vraagt het nodige van onze reserves en brengt een onbegrote jaarlast met zich mee. En zijn we er dan? Of komen er nog meer kosten? In de tocht der tochten moet je niet al je boterhammetjes al opeten in Drylts of Sleat terwijl je dan nog een stuk of acht steden te gaan hebt. En je moet ook niet in een klap al je geld opmaken.

Socialistisch om geld uit te geven als het slecht gaat? Wellicht. Maar zeer anti-socialistisch om te veronderstellen dat je geld meer dan één keer kunt uitgeven en dat de ??sky?? de ??limit?? is. Iedere verstandige arbeider weet dat geld schaars is en dat je keuzes moet maken. Verplaatsing van Lantor is ons een lief ding waard, maar dat geld ook voor verplaatsing van Boxal en Solvay, voor onderkabeling van de hoogspanningslijnen, voor investeringen in jongerenbeleid, voor een goede en ruimhartige uitvoering van de WMO, noem maar op. En mijn fractie weet ook wel dat al die dingen niet ineens mogelijk worden als we afzien van het Lantor-verhaal. Geld is beperkt en überhaupt is niet alles mogelijk. Wij weten dat maar al te goed. Weet het college dat ook?

Foarsitter, het einde van mijn betoog komt in zicht. De vraag is of dat de finish is, of het vermaledijde bochtje bij Bartlehiem, waar ?? volgens de legende ?? mijn fractiegenoot Gert Worst zijn been verloor? Halen we Lantor binnen of moeten we ervan afzien? Giet it oan of giet it net oan?

Foarsitter, ûs fraksje giet mei my it amendement fan de VVD. Wat it ferkriegen van de Lantor-groand betrjoft, giet it dos net oan.

Dank jim wol.

U bent hier