h

Wakker Nederland

19 februari 2009

Wakker Nederland

Het is groot nieuws. Het domineert al dagenlang de voorpagina van 's lands grootste krant. Nee, het is niet de crisis. We mogen dan wel in de grootste economische crisis sinds de jaren '30 zitten; deze crisis is qua nieuwswaarde een niemendalletje als je de krant mag geloven. Welk nieuws kan er nu zo groot zijn dat de crisis niet meer meetelt?

De Telegraaf begint een omroep!

De krant die in de jaren '40-'45 er vrolijk op los collaboreerde met de Nazi's, en die anno nu vooral tweespalt en verwarring de samenleving in wil spuien (zie voor onderbouwing HIER) wil meer dan enkel krant zijn. Er moet een - publieke - omroep bij.

Weg met het linkse geluid, tijd voor 'onafhankelijke', 'rechtse' 'journalistiek' voor de 'zwijgende meerderheid' van 'hardwerkende, eerlijke, echte Nederlanders'. Onder dat motto willen Sjuul Paradijs en consorten 'Hilversum bestormen', en gijzelen daar inmiddels al drie dagen de voorpagina van de 'Krant van Wakker Nederland' voor.

Op zich vind ik het goed dat er een rechtse omroep komt. Sterker nog, ik juich het idee van harte toe. Ik werd al een beetje onpasselijk van de klaagzang dat de media zo links was. Als rechtse mensen daar zo'n last van hebben, moeten ze er wat aan doen. Het is toch niet de schuld van links dat rechts geen interesse in journalistiek en media heeft?

Mooi dat daar nu een einde aan komt. Niet alleen de Telegraaf, maar ook (eerder nog, zelfs) Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam is aan de slag gegaan om een rechtse omroep op te tuigen. Eindelijk rechtse omroepen; eindelijk een einde aan het oeverloze gejank van rechts.

Ook politiek Den Haag juicht de komst van de Telegraaf-omroep 'Wakker Nederland' van harte toe. Minister Plasterk, Mark Rutte en ja, zelfs Femke Halsema... allemaal duimen ze voor de Telegraaf. De enige die een beetje kritiek durfde te uiten was Marcel van Dam vanochtend, in zijn column in de Volkskrant. En ik, nu...

Want hoezeer ik het ook toejuich dat er een rechtse omroep komt, de wijze waarop de Telegraaf handelt om dit voor elkaar te krijgen deugt niet.

Het is mij een raadsel waarom de krant van wakker Nederland nog niet de NMa, de raad van de journalistiek en de reclamecodecommissie niet aan de broek heeft hangen! Want de wijze waarop de krant wordt ingezet om de omroep aan de man te krijgen is natuurlijk concurrentievervalsing ten top! En in de artikelen over de omroep wordt het onderscheid tussen journalistiek en reclame niet meer gemaakt. Mag een commercieel bedrijf überhaupt een publieke omroep beginnen? Deze actie is wat mij betreft een nieuw dieptepunt van de Telegraaf.

Als 'Wakker Nederland' een omroep wordt, heeft de Telegraaf, toch al geen kleintje in media-land, nog meer macht. Ze hebben al de grootste krant, en tot het concern behoort ook GeenStijl, de onterecht mateloos populaire website voor ongein en onfatsoen. Ook GeenStijl doet een poging om een omroep op te starten; hun kindje het 'Powned'. Beweer nu maar eens dat het Nederlande medialandschap zo links is...

Overigens is GeenStijl niet blij met de poging van de Telegraaf om een omroep te worden. Toen Sjuul Paradijs met z'n 'Wakker Nederland'-vrachtwagen in het mediapark was, liet een medewerkster van GeenStijl de banden van dit voertuig leeglopen. Zo volwassen zijn ze binnen het Telegraaf-concern... of betrof het hier misschien een weldoordachte reclamestunt voor beide omroepen?

Rechtse media? Prima. Maar dan wel op een eerlijke manier.

De Telegraaf heeft 2,5 miljoen lezers. Het is voor mij onbegrijpelijk dat die trouwe achterban telkens weer met zo'n matig product wordt afgescheept. Drie dagen achtereen een sterk staaltje journalistieke masturbatie die de voorpagina bevuilen. Reclame, slecht vermomd als nieuws...

Het is dat ik überhaupt al geen abonement op de Telegraaf heb, anders had ik hem nu subiet opgezegd!

PS; nog een stukje verwarring van de hand van De Telegraaf: in de artikelen over de omroeppoging wordt Sjuul Paradijs gepresenteerd als de hoofdredacteur, bovenaan de krant staat echter dat ene E. Bos de hoofdredacteur is...

U bent hier