h

Castor/Dragonderpark

31 maart 2009

Castor/Dragonderpark

In de laatste raadsvergadering is er gesproken over het burgerinitiatief om de door de firma Van Ginkel gepachte gemeentegronden te herstellen als onderdeel van het Dragonderpark. Van geen enkele fractie kreeg dit voorstel steun...

Nee, ook wij konden het voorstel niet steunen. Je kunt wel hartstochtelijk ergens voorstander voor zijn; als het geld er niet is houdt het gewoon op. En met de economische crisis, de hand op de knip moeten houden en mogelijke forse claims als de grond niet benut zou worden voor woningbouw... tsja, dan moet je een keuze maken.

Opvallend is dat andere fracties (ook) een ander argument hanteerden om tegen dit burgerinitiatief te stemmen. Volgens hen zou het instemmen met het burgerinitiatief in strijd zijn met eerdere raadsbesluiten. De vastgestelde stedenbouwkundige visie uit 2005 schrijft immers woningbouw voor. Hiervan uitgaande zou je dus geen koerswijzigingen kunnen maken op basis van voortschrijdend inzicht. En de raad wordt gereduceerd tot een veredelde stempelmachine. Besluit 1 maakt dat je automatisch alle daaropvolgende besluiten zou moeten steunen...

Ook is deze argumentatie opvallend, omdat er de afgelopen jaren, ELKE KEER dat er - ofwel over de verhuizing van de firma Van Ginkel, ofwel over het betreffende terrein - nog over de feitelijke invulling gesproken zou worden. Nu werd erover gesproken, en blijkt dat al lang alles in kannen en kruiken is...

Wie hebben degenen die gezegd hebben voor de mal gehouden? De andere fracties? Omwonenden? Zichzelf?

Maargoed... een unaniem aangenomen motie zorgt in ieder geval voor een opwaardering van het huidige Dragonderpark. Een toezegging van Wethouder Sanders zorgt ervoor dat er nog eens goed gekeken wordt naar de mogelijke bebouwing van het gebied; in samenspraak met omwonenden.

Hieronder de speech die ik ten aanzien van dit onderwerp hield:

Voorzitter,

??Vanavond spreken we niet over de feitelijke invulling van het terrein, maar over zus of zo.? Woorden van dergelijke strekking zaten standaard verpakt in de bijdrage van VVD-vertegenwoordigster Arianne Hollander wanneer er in de raad of de commissie Stad werd gesproken over het Castor terrein. Vanavond gaat het echter wel over de invulling van het terrein. Niet de invulling die het College voorstaat, maar de invulling die omwonenden voorstaan. Zij willen het terrein in haar oude, groene glorie herstellen en er een park van maken.

Terecht, dat de omwonenden het heft in eigen handen namen. In 2005, mijn partij was toen nog niet in dit gremium vertegenwoordigd, heeft de raad besloten dat er een groene inprikker gerealiseerd moest worden, een groene corridor die het Dragonder met het centrum moest verbinden. Met wat het College nu van plan is, wordt deze groene inprikker gereduceerd tot een afgekloven satéprikker. De geplande bouwblokken zullen hun verpletterende uitwerking op de omgeving niet missen, en met name blok 3 is een blok aan het been.

In deze tijden van verdichting, van een volgebouwd Veenendaal, moeten we des te meer oog hebben voor leefbaarheid. Een plekje om te ademen. Het park wat de Vereniging Veenendaal Groen voorstaat is verreweg preferabel boven het Collegeplan om nog meer te bouwen.

Het park is wenselijk, maar niet haalbaar. Niet bouwen zal onvermijdelijk resulteren in aanzienlijke claims die de gemeente aan zijn broek krijgt. En dan kan ik wel vinden dat de firma Van Ginkel al voldoende is bevoordeeld door de gemeente, of dat het raar is dat de firma geld toegestopt moet krijgen voor een verhuizing die ze zelf willen; het is wel de realiteit. En dan zegt je verstand iets anders dan je gevoel. En als je je verstand moet laten winnen doet dat pijn. Was er geen crisis geweest, hadden we niet voor bezuinigingen gestaan, dan was er door mijn fractie een andere keuze gemaakt.

Tegen het burgerinitiatief stemmen is echter nog niet hetzelfde als voor de collegeplannen stemmen. Het idee van het College is weliswaar haalbaar, maar niet wenselijk. Ik wil het College dan ook van harte aanbevelen om nog eens goed naar de plannen te kijken, en er wat aan bijsleutelen. Het wenselijke en het haalbare dichter bij elkaar brengen. In samenspraak met de omwonenden. En ik zeg uitdrukkelijk: samenspraak. Geen inspraak, waarbij het College zegt wat er gaat gebeuren en de omwonenden gehoord maar genegeerd worden. Nee, echte samenspraak, zoals we dat ook bij de Wilhelminastraat gezien hebben. Het College heeft bewezen daartoe in staat te zijn; we vertrouwen erop dat dit nog eens lukt. Graag een reactie hierop van het College, en het liefst een toezegging. Dit zal zwaar meewegen in ons oordeel over de Collegeplannen.

Tot slot wil ik nog de hartelijke complimenten uitbrengen aan de indieners van dit voorstel. U komt op voor uw leefomgeving, en laat zich daarbij niet ontmoedigen door tegenslagen. Het heeft geresulteerd in een kwalitatief zeer hoogstaand voorstel, waarover de raad zich serieus heeft gebogen. Hopelijk, en niet onwaarschijnlijk, heeft het geresulteerd in een ??wake-up call?? voor raad en College, opdat er bewuster wordt omgegaan met onze ruimte.

Dank u wel.

Zie ook:
Nieuwsbericht "Geen park op Castorterrein; burgerinitiatief afgewezen"
HIER

U bent hier