h

Vrij voor vaccinatie deugt niet

11 maart 2009

Vrij voor vaccinatie deugt niet


Onderstaande is een opiniestuk van Ferry Haan in de Volkskrant. Hoewel ik aanvankelijk voorstander was van het vaccin, beginnen de laatste maand de twijfels te rijzen. Waarom wordt er zo fel gereageerd op vraagtekens? Dit artikel geeft een mogelijke verklaring...

Wanneer zelfs jongens vrij willen voor een prik tegen baarmoederhalskanker, is er iets mis.

Met uitgestreken gezichten vroegen drie jongens afgelopen week vrij. Ze hadden ook een oproep gekregen om zich te laten vaccineren. ??Hebben jullie een baarmoeder???, lachte de teamleider en stuurde ze terug naar het klaslokaal.

Deze jongens waren jaloers op de meiden in de derde klassen die allemaal werden opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen twee virussen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

De meiden kregen vrij, en zij moesten de hele dag in school blijven. De jongens wilden zelfs een volkomen onnodige prik ondergaan, zolang ook zij maar eerder naar huis mochten.

Onrust
Zelfs zonder opstandige jongens gaven de vaccinaties veel onrust afgelopen week. De discussies in de klas waren heftig. Veel meisjes waren er nog niet uit. Een paar twijfelende meisjes vroegen ook mijn mening. Ik voel me niet deskundig om iets te zeggen over de medische voors en tegens van deze vaccinatie, dus ik hield me op de vlakte. Wel wees ik hen op de discussie onder experts over deze vaccinatie.

Bijwerkingen
Een paar meisjes riepen iets over vermeende bijwerkingen van de prik. ??Ze gaan echt geen hele leeftijdsgroep afslachten??, reageerde een ander met groot vertrouwen in minister Klink van Volksgezondheid. ??Toch???, voegde ze er licht onzeker aan toe terwijl ze mij aankeek. Ik knikte. In de gespreken merkte ik dat vooral de extra vrije tijd zwaar woog.

Farmaceutische industrie
Ik vond het ineens mijn plicht als economieleraar om toch een tegengeluid te laten horen. Ik wees haar en de anderen op de belangen van de farmaceutische industrie. Een lobby voor zo??n vaccinatie is krachtig.
Met de argwaan van een oud-journalist zou het mij niet verbazen als er ooit verbanden worden aangetoond tussen de bedrijven die de vaccins maken en sommige personen die invloed hadden op het beleid om deze vaccinatie in te voeren.

Hoop geld
Met de vaccinatie is namelijk een hoop geld gemoeid. ?én vaccinatie kost 125 euro, lees ik op de website van KWF-kankerbestrijding. Ieder persoon heeft drie prikken nodig. Dat is 375 euro. In totaal zijn 380 duizend meisjes uitgenodigd. Voor elk van hen heeft de overheid vaccins gekocht.
Zonder de beloning van de mensen die deze spuiten ??zetten?? en allerlei andere kosten, is er dus al 142,5 miljoen gemoeid met deze operatie. En dat zijn alleen de kosten voor deze generatie. Het zou kunnen dat het ministerie kwantumkorting heeft bedongen bij de vaccinleverancier, maar het lijkt me duidelijk dat de belangen groot zijn.

Door: Ferry Haan
Uit: Volkskrant, 11 maart 2009

U bent hier