h

Algemene beschouwingen

22 juli 2009

Algemene beschouwingen

Het duurde even, maar hier zijn ze. De Algemene beschouwingen.

Voorzitter,

De wereld verkeert in chaos. De neoliberale graaicultuur van eigenbelang heeft haar sporen nagelaten in de economie, het klimaat, de voedselvoorraad, de olievoorraad, de natuur en de wereldvolksgezondheid. Zorg, onderwijs, energievoorziening, arbeidszekerheid en welvaartsspreiding worden alsmaar verder uitgekleed.

De waarde die Adam Smith toedichtte aan moraal, ethiek en algemeen belang is door de neoliberale Westerse in de afgelopen twintig jaar elite even makkelijk terzijde geschoven, als de waarde die Karl Marx toedichtte aan vrijheid en zelfontplooiing door de elite in het Oostblok in de decennia ervoor. Duurzaamheid, solidariteit en algemeen belang zijn uitgehold en op de achtergrond geplaatst, om af en toe, vrijblijvend, te worden aangehaald.

De afkalving van het algemene belang heeft ook in de samenleving haar sporen getrokken. Pedagoog Micha de Winter signaleert dat kinderen tegenwoordig wel opgevoed worden tot individu, maar niet tot lid van een gemeenschap. Dat gebrek aan gemeenschapszin leidt ertoe dat veel mensen zich geen onderdeel meer weten van het grote geheel, en daar dus ook geen rekening meer mee houden. Treiterijen, provocaties en zelfs crimineel gedrag zijn hier de gevolgen van. Wanneer ik mensen spreek uit de Schrijverswijk blijkt dat eens te meer. ??Mijn vrouw komt ??s avonds de deur niet meer uit,? krijg ik te horen. En ook: ??Kinderen doen en laten wat ze willen op straat; er wordt niet ingegrepen.?

Ook volwassenen weten zich onvoldoende lid van de samenleving. Bij hinder of overlast bellen ze vaak sneller de politie, dan dat ze zelf naar de overlastplegers toestappen om ze aan te spreken van mens tot mens, als het ene lid van de gemeenschap tot de andere. Natuurlijk, een gevoel van onveiligheid maakt de drempel om de overlastpleger direct aan te spreken erg hoog. Maar, laten we ook niet uit het oog verliezen dat dit voor ergernis en verdere vermindering van het gemeenschapsgevoel zorgt bij de overlastgevenden. Vaak jongeren ?? de generatie die de samenleving in de toekomst moet dragen.

Het is tijd voor een herwaardering van de gemeenschap. Een nieuwe balans tussen individu en collectief. Zowel in de maatschappij als in de economie. Want, laten we eerlijk wezen: de crisis is niet ontstaan omdat de kapitalistische elite het beste voor had met de samenleving. Wat dat betreft is het dan ook een gemiste kans van Premier Balkenende om te beweren dat het systeem niet debet is aan de staat van de economie. Niet het marktfalen, maar het menselijke falen heeft de recessie veroorzaakt, zegt hij. Maar als er zoveel misgaat, moet je kijken naar de omstandigheden. En een walhalla van graaierij is de omstandigheid bij uitstek om het systeem te laten imploderen.

Duurzaamheid, solidariteit en gemeenschapzin beginnen bij onszelf. Als raad kunnen wij die boodschap afgeven door nog even niet over te gaan tot het terugdraaien van de raadsvergoeding. Toegegeven, dat besluit is vorig jaar al genomen, maar in een volstrekt andere economische context. De tijden zijn in rap tempo veranderd. Veel mensen moeten het nu met minder doen. Waarom zouden wij dan nu juist een tegenovergestelde beweging maken? Laten we daar nog eventjes mee wachten! Namens mijn fractie zal ik hierover een amendement indienen.
Ook in het systeem van de fractiebudgetten mag een en ander gedaan worden, zodat er niet steeds met geld heen en weer geschoven hoeft te worden. Omdat hiervoor een verordening moet worden aangepast, is dit niet het moment om daartoe over te gaan. Na de zomer kunt u echter een initiatief hierover van mijn fractie verwachten.

Om de belangen van de samenleving te kunnen blijven verdedigen, is het nodig om de gemeentelijke financiën op orde te houden. Mijn fractie waardeert de geslaagde inzet van dit college om kadernota met sluitende begroting op te stellen ?? juist in deze moeilijke tijd. Maar voor de komende jaren liggen er tekorten in het verschiet. Natuurlijk, daar hebben we reserves voor opgebouwd, dus we moeten niet al te panisch doen. Anderzijds moeten we niet meer op de reserves leunen dan noodzakelijk. Het genereren van meer inkomsten is geen overbodige luxe. Dat moeten we natuurlijk niet doen door in de eerste plaats onze inwoners verder te belasten, maar we moeten geld elders vandaan zien te halen. De provincie, het rijk, Europa. Een subsidioloog, of meer liefkozend: subsidieharker, kan daarom een nuttige investering zijn. Hiertoe dient mijn fractie een motie in.

En de dan duurzaamheid. De beheersing van CO2 en fijnstof. Luchtkwaliteit. Een versteviging van het groen. Ook dringende kwesties, maar in dit economische klimaat is het niet de tijd om hiervoor radicale voorstellen te doen. Hoe nuttig groene daken ook kunnen zijn, direct grote bakken geld in een beleid hierop pompen is een brug te ver. Ook een kostbaar, uitvoerig, onderzoek durf ik in deze tijden niet voor te stellen. Maar wel wil ik, namens mijn fractie, alvast de kiem leggen voor de toekomst. Een bescheiden inventarisatie moet haalbaar zijn; daarna kunnen we zien welke stappen we verder ondernemen. Stukje bij beetje moeten we de wereld ?? te beginnen in Veenendaal ?? duurzamer maken. Voor onszelf en de generaties na ons.

Voorzitter, om vooruit te kunnen kijken, moeten we het verleden kunnen afsluiten. Mijn fractie wil dat graag doen met het dossier ??worknet4u??. Om die reden zijn wij ook blij vernomen te hebben, dat de Wethouder hierover contact met mijn fractie zal opnemen. Graag hoor ik van hem, op welke termijn dit zal geschieden.

Voorzitter, ik rond af. De laatste algemene beschouwingen van de gemeenteraadsperiode 2006-2010 lopen hiermee tot een einde. Ik dank u allen voor uw aandacht, en wens u veel sterkte toe in rest van de vergadering en de staart van deze raadsperiode. Opdat uw beslissingen met wijsheid en passie genomen mogen worden, en dat wij de beschavingscrisis een halt toe mogen roepen. Werken aan een maatschappij waarin duurzaamheid, solidariteit en gemeenschapszin centraal staan. Ons ?? de raad ?? en iedereen wacht de schone taak om de wereld beter te maken. En wat is een passender afsluiting voor mij, om nu wijlen de King of Pop aan te halen, en te zeggen: ??Heal the World.?

Dank u wel.

U bent hier