h

Speech bioscoop

6 juli 2009

Speech bioscoop

Afgelopen woensdag (1 juli) was aan mij de eer om bioscoop One 2 See (voormalig Hofplein) te openen. Hieronder de ruwe versie van mijn speech.

Goedenavond, dames en heren,

Voor de mensen die mij niet kennen, mijn naam is Jan Breur, gemeenteraadslid namens de SP in deze gemeente en momenteel ben ik de gelukkigste persoon in Veenendaal. Aan mij viel de eer om vanavond de bioscoop, One 2 See, te openen.

Dat de bioscoop nu geopend word is erg bijzonder. Begin dit jaar leek het erop dat Veenendaal het lange tijd zonder bioscoop moest stellen. Het college van Burgemeester en Wethouders gaf toen te kennen er niet in geslaagd te zijn om een exploitant te kunnen vinden. Omdat wij, de SP, van mening zijn dat een bioscoop thuishoort in het culturele aanbod van Veenendaal was dit voor ons slecht nieuws. Maar daar lieten we het niet bij. Met een publieksactie en schriftelijke vragen aan het College vroegen wij aandacht voor het onderwerp ?? en het resultaat bleef niet uit. Kort daarop meldden verschillende potentiële exploitanten zich bij de gemeente, en nu zijn we hier bij deze feestelijke opening.

De directe of indirecte betrokkenheid van de SP bij de opening van de bioscoop steek ik niet onder stoelen of banken, maar de ware helden in dit verhaal zijn natuurlijk de exploitanten die het aandurven om het culturele aanbod van Veenendaal aan te vullen met een bioscoop. Het zijn Marco de Cock en Glenda Hoefnagel. Ik heb me laten vertellen dat zij altijd onder de indruk waren van de cijfers van het Hofplein, en dat ze er als de kippen bij waren om het pand te kopen, op te knappen, en de bioscoop terug te brengen in Veenendaal. Dat verdient een applaus. En laten we vooral hopen dat dit z??n vruchten afwerpt, en dat we nog lang mogen genieten van films in ??t Veen.

Dankzij Marco en Glenda kunnen we al weer enige tijd genieten van films. In een interview heb ik eens gezegd ??Wolverine?? hier te willen zien ?? en dat heb ik ook gedaan. De zaal was toen, in mei, nog niet helemaal af; nu is hij wel klaar, en het is erg mooi geworden. En er komen natuurlijk nog meer films. Om eens wat voorbeelden te noemen: Public Enemies, 2012, de nieuwe Harry Potter ?? waar ik ook erg benieuwd naar ben ?? en natuurlijk vanavond: Ice Age 3.

Tot slot nog even dit. Ik zei het al aan het begin van mijn speech: de bioscoop heet nu One 2 See. Het is de vraag of dit in de volksmond wordt overgenomen; Veenendalers kennen het hier nu eenmaal als Hofplein. Net zoals dat AnyTyme voor veel Veenendalers nog altijd de Vork heet, en dat iedereen je blindelings de weg naar het Zwaaiplein ?? dat al lang niet meer bestaat ?? kan wijzen. Veenendalers houden dingen graag bij het oude, dus zal de bioscoop nog lang en vaak Hofplein genoemd worden. Misschien is dat jammer, maar het belangrijkste is, dat je voor films hier moet zijn! De naam zal wellicht vanzelf wel in het collectieve bewustzijn van de Veenendaler indalen. En om mijn bijdrage daartoe bij te dragen herhaal ik nog een keer de naam van deze bioscoop: One 2 See!

Maargoed? In de politiek hou ik de regel aan om niet meer dan 1 a4??tje tekst per toespraak vol te praten, en daar wil ik me ook nu aan houden. Aangezien ik daar nu zo??n beetje aan zit, wil ik dadelijk het woord overgeven aan de operateur, Mark Hendriksen. Maar voor het zover is, wil ik Marco, Glenda en alle medewerkers van harte feliciteren met de opening van bioscoop One 2 See. Dames en heren, een hartelijk applaus en dank u wel!

U bent hier