h

MKB vreest kosten hogere AOW-leeftijd

13 november 2009

MKB vreest kosten hogere AOW-leeftijd

Veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zien de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar met angst en beven tegemoet. Ze vrezen torenhoge kosten te moeten maken om werknemers langer in dienst te houden.

Want wat moet een opgebrande steigerbouwer doen tot hij op zijn 67ste AOW krijgt? 'Kantoorwerk is er nauwelijks in de bouw en op een tweede carrière als loempiavouwer in de snackfabriek zit niemand te wachten', aldus Gijs Buijs, eigenaar van steigerbouwbedrijf Travhydro, in Het Parool.

Buijs heeft zeventig mensen in dienst, onder wie 55- en 60-plussers. 'Die doen al lichter werk totdat ze er op hun 62ste uitgaan. In de toekomst zou ik voor de oudere steigerbouwers nóg vijf jaar een andere functie moeten creëren. Of ze, als dat niet lukt en ze toch met 65 mogen stoppen, gedeeltelijk doorbetalen tot 67 jaar. Dat is simpelweg onmogelijk, als ondernemer ga je dan hartstikke failliet.'

Schijnbesparing
Als bestuurder van de Aannemersfederatie Nederland, een organisatie van gespecialiseerde kleine en middelgrote bouwbedrijven, weet Buijs dat veel mkb'ers niet enthousiast zijn over de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat terwijl de centrale werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland de kabinetsplannen juist steunen vanwege de miljardenbesparing op pensioenpremies.

Buijs weet wel waarom: 'Zij (VNO-NCW en MKB Nederland, red.) spreken vooral namens grote bedrijven, die veel makkelijker kunnen inspelen op de AOW-verhoging. Wij zien het als een schijnbesparing waarvan het mkb, toch de banenmotor van de economie, de dupe is.'

Lichtere functie
De mkb'ers denken vooral in de knel te komen door de voorgestelde verplichting om werknemers in zware beroepen na dertig jaar een lichtere functie te geven. Lukt dat niet, dan moeten de werkgevers het loon deels doorbetalen tot 67 jaar. Bovendien zullen meer werknemers arbeidsongeschikt raken, wat ook tot hogere kosten leidt voor werkgevers.

BRON: website zibb.nl, 9 november 2009

Blij dat ik van de week op dit artikeltje stuitte. De AOW heeft juist voor de kleine ondernemer grote betekenis. Nog los van de vraag of een ondernemer zijn personeel wel 'passend ander werk' zou kunnen aanbieden, heeft de ondernemer flink wat baat bij een goede AOW voor zichzelf. Hij heeft alles natuurlijk zelf moeten opbouwen met eigen geld. Ruimte om een pensioen op te bouwen is voor veel ondernemers zeer beperkt. Kortom, de afhankelijkheid van de AOW is bij zelfstandige ondernemers groot.

MKB Nederland zegt de ondernemers te ondersteunen, maar ondertussen staan ze aan de kant van de AOW-afbrekers. Is MKB Nederland er wel voor het MKB?

U bent hier