h

Toespraak Programmabegroting

11 november 2009

Toespraak Programmabegroting

Voorzitter,

In juli is er een amendement op de kadernota bijna unaniem aangenomen, om voor de programmabegroting die we nu vaststellen, een sluitende meerjarenbegroting voor mekaar te boksen. Dat is het College niet gelukt. Strikt genomen kun je zeggen dat het College geen uitvoering aan een amendement heeft gegeven, wat heel feitelijk gezien minachting van de raad is. Maar goed, heel feitelijk is het ook minachting van de raad als we het College opdragen om de marathon van New York in 5 minuten te lopen en ze doen het niet.

Het subamendement om de sociale kaders overeind te houden is vol overtuiging gesteund door de SP. Het uiteindelijke amendement, wat erop neerkwam dat de meerjarenbegroting in een paar weken tijd sluitend gemaakt moest worden steunden we niet. We hadden het voornemen om het ingetrokken amendement van het CDA te steunen, waarin het college een extra jaar had om die klus te klaren. Dat leek ons een stuk realistischer toe, en gezien de voorliggende begroting hebben we gelijk gekregen: de meerjarenbegroting is niet in een paar weken sluitend te krijgen.

Wij geven het College dat jaar. Zowel deze wethouders als hun eventuele opvolgers krijgen de kans om het waar te maken. Bij de volgende kadernota zullen we zien of dat gelukt is en welke consequenties daaruit zullen moeten voortvloeien.

Voor dit moment stemt de SP in met de voorliggende programmabegroting.

U bent hier