h

Engelenburg Noord

27 december 2009

Engelenburg Noord

Hieronder mijn speech in de gemeenteraad over Engelenburg Noord.

Voorzitter,

Toen het onderwerp ??Engelenburg Noord?? in de commissie welzijn werd behandeld, wilde ik de sfeer niet gelijk verzieken. Iedereen weet echter met welke ironie dat voornemen werd beantwoord door de spaghetti in roomsaus die ik die avond gegeten had. Maargoed; zorg- en kritiekpunten formuleerde ik vragend, informerend in plaats van gelijk te zeggen ??dit is niet goed en dat is niet goed?. Maar dat neemt niet weg dat er de nodige dit en dat niet goed is.

Laten we beginnen met de Multifunctionele Accommodatie. Wat de SP betreft is dat precies wat het woord zegt. Een accommodatie met meerdere functies. Een school, of meerdere, hoeven er niet per definitie in te zitten. Het is echter wel wenselijk, en zelfs waardevol. Dat het erin betrekken van een school geen haalbare kaart was, heeft de wethouder voldoende toegelicht ?? zij het te laat.

De vraag is echter of de wijk ermee vooruit kan. Grotendeels wel, ja. Bewonerscommissie Schrijverspark heeft echter zorgen dat deze accommodatie te ver weg ligt om van dienst te kunnen zijn voor haar achterban. Een terechte zorg, waaruit temeer blijkt dat activiteiten niet alleen daar plaats moeten vinden, maar dat er heel buurtgericht maatwerk geleverd zal moeten worden.

Deze opmerking brengt mij op het sociale plan van aanpak. Die heeft meer het karakter van een ideeënboek dan van een plan van aanpak. De wethouder heeft in de commissie duidelijk gemaakt dat er wel degelijk een visie achterzit en een samenhang met het bestaande beleid. Jammer dat die niet verwoord zijn in het stuk. Een misser van jewelste.

De vraag is echter of de wijk ermee vooruit kan. Ja, dat kunnen ze. Voor ons als bestuur en volksvertegenwoordiging is het echter van groot belang dat dit plan wel toetsbaar en evalueerbaar wordt. Je zou het stuk dus terug kunnen verwijzen naar de tekentafel, of je kunt vragen om een uitvoeringsprogramma waarin de door ons gemiste punten helder worden gemaakt. Omdat we willen dat men toch verder kan in de wijk, gaat onze voorkeur uit naar dat laatste.

Kortom; ga je pragmatisch om met dit stuk, dan zijn de terechte kritiekpunten te overbruggen. En laten we wel wezen. Het is niet alleen maar kommer en kwel. De eerste pagina van het masterplan behandeld in volle eerlijkheid de problemen en de kansen van de wijk. Er wordt ingezet op veel groen in de wijk. Het plan is in samenspraak met de bewoners en de professionals aldaar in het leven geroepen. En laten we niet vergeten: voor het eerst is er een sterke koppeling gemaakt tussen leefbaarheid, leefomgeving, sociale cohesie en facilitering. Zo integraal mogen we vaker te werk gaan!

Al met al stemt de SP in met het voorstel.

Dank u wel.

U bent hier