h

Schriftelijke vragen aan het College m.b.t. sneeuwruimen bij Hollandiastaete

27 december 2009

Schriftelijke vragen aan het College m.b.t. sneeuwruimen bij Hollandiastaete

Geacht College,

Wat hebben wij toch genoten van die prachtige sneeuw die vlak voor de kerstdagen voor een schitterend winterlandschap in onze gemeente zorgde. Helaas zorgt zo'n dik pak sneeuw niet alleen voor een prachtig gezicht, maar ook voor de nodige verkeersproblemen. De chaos die overal in Nederland heeft plaatsgevonden is tekenend. De ijver waarmee in Veenendaal de hoofd- en ontsluitingswegen sneeuwvrij zijn gemaakt, verdient dan ook alle waardering.

Wij waren dan ook erg geschrokken van berichten uit Hollandiastaete dat er daar niet gestrooid is. Hierdoor was deze plaats slecht bereikbaar voor artsen en mensen met een verplegende en/of verzorgende taak, en waren de bewoners genoodzaakt in huis te blijven.

Toen een bewoner deze situatie doorgaf aan de gemeente, kreeg hij te horen dat het strooien en sneeuwruimen is uitbesteed, en dus geen verantwoordelijkheid van de gemeente. Een pertinente onjuistheid, daar de gemeente immers altijd verantwoordelijk blijft. Op de gemeentesite staat overigens aangegeven dat de gemeente zowel uitvoerder als verantwoordelijke is. Eveneens is het zo, dat straten bij (onder anderen) bejaardenoorden prioriteit hebben bij het sneeuwvrij maken, na de hoofd- en ontsluitingswegen.

Indien de berichten die bij ons zijn binnengekomen kloppen, kan mijn fractie enkel concluderen dat er bij de gemeente enkele grove fouten zijn gemaakt. Het is daarom van groot belang dat er helderheid wordt geschapen over deze situatie. Om die reden stelt de SP u de volgende vragen:

1.Klopt het beeld, zoals is weergegeven in deze brief? Zo niet,
1.a)hoe is de situatie rondom Hollandiastaete dan werkelijk?
1.b)hoe duidt u dan de berichten die bij de SP-fractie zijn binnengekomen?

2.Is het college bereid ervoor te zorgen dat er geen misverstanden meer bestaan over wie er verantwoordelijk is voor het strooien?

3.Is het college van mening dat de gemeentelijke taak van het sneeuwvrij maken overal naar behoren is uitgevoerd?

4.Deelt het college de mening van de SP dat het sneeuwvrij maken van de omgeving van bejaardenoorden met bovengemiddelde alertheid dient te worden opgepakt?

5.Is het college dan ook bereid om erop toe te zien dat sneeuw voldoende geruimd wordt rondom bejaardenoorden?

Wij vertrouwen op een spoedig en gemotiveerd antwoord.

Met vriendelijke groet,

J.P. Breur
Fractievoorzitter SP

U bent hier