h

alleen in verkiezingstijd?

25 januari 2010

alleen in verkiezingstijd?

Natuurlijk vraag ik me sterk af of de ChristenUnie ook chocolademelk en 'Veense Turfjes' uit zou delen als het geen verkiezingsjaar zou zijn.
Of dat het CDA zich dan op de gemeentewerf zou hebben vertoond.

En over de bedoeling van Wouter Bos die zich in een PvdA-voetbaltenue heist om in Amsterdam een potje te gaan voetballen, maak ik me helemaal geen illusies. De gluiperigheid die daarvan afdruipt bezorgt me echt kippenvel.

Ja, er komen verkiezingen aan, en politici kruipen uit hun schulp. In een poll op de Veenendaalse Krant wordt ernaar gevraagd: "politici zie je alleen maar in de wijk als er verkiezingen in aantocht zijn."

Noem me arrogant, maar ik voel me totaal niet aangesproken door deze stelling. Waren er verkiezingen in aantocht toen wij als SP het Franse Gat introkken? Of de enquete naar groenonderhoud deden in de Waterman? Of in Rhenen vroegen naar hun beleving rond de Mosquito?

Nee, er speelde toen niks op verkiezingsgebied!

Toch bestaat er een beeld dat je politici alleen maar ziet in verkiezingstijd. En sommige politici laten zich ook dan alleen maar zien, laten we daar geen doekjes om winden.

Maar geldt dat alleen voor politici? Zijn de media niet ineens een stuk geinteresseerder in de politiek dan buiten verkiezingstijd om? Kranten bieden plotseling allerlei advertentieruimte aan 'voor een speciaal tarief'. Dat doen ze anders nooit! Er worden van alle kanten allerlei debatten georganiseerd, terwijl het de overige vier jaar maar wat rustig is.

En het houdt niet op met de media. Zalenverhuurders benaderen je plotseling pro-actief. Tal van organisaties en bedrijven houden ineens een politieke avond. Bedrijven nodigen politici uit voor 'een kopje koffie' of een hapje te eten.

Zelfs als de politici zelf niet mee zouden doen aan verkiezingsgekte, dan zouden ze in deze tijd vanzelf een heel stuk zichtbaarder zijn dan de rest van de vier jaar.

En is het misschien niet ook een heel klein beetje zo dat ook 'de kiezer' zijn ogen een beetje sluit voor de politiek? En dat hij/zij in verkiezingstijd zich er een beetje mee gaat bemoeien? Ja, dan zie je de politici inderdaad alleen in verkiezingstijd...

U bent hier