h

De Krant van de Arbeid?

20 januari 2010

De Krant van de Arbeid?

Toen ik vanmiddag voor mijn dagelijkse portie Veens nieuws naar de site van de Veenendaalse Krant surfte, werd ik verrast. Had de krant wellicht een andere eigenaar?

Even dacht ik namelijk op de site van de PvdA terecht te zijn gekomen. Naast de naam van de site (veenendaalsekrant.nl) verscheen in de kop een groot PvdA-logo.

Mijn ogen bleven vol verbazing even hangen op de dikke koptekst:
VeenendaalseKrant.nl PvdA Veenendaal

Het bleek uiteraard gewoon een advertentie te zijn, maar de suggestie werd pijnlijk gewekt dat de Veenendaalse Krant niet (politiek) onafhankelijk was! En dat kun je niet gebruiken als je 'scoop' die dag raakt aan een kwestie die erg pijnlijk is en sterk verweven is met de politiek.

Er is natuurlijk niets mis met het kopen van advertentieruimte in kranten en op hun bijbehorende sites. Maar om een banner van een politieke partij zo prominent op die plek te zetten schept verwarring. Het adverteren van politieke partijen gaat gepaard met de nodige ethiek. Zowel van de partij zelf als van de krant die ze plaatst.

Adverteren gaat niet alleen over geld. Het gaat ook over integriteit.

Welke indruk wek je als krant als je een bepaalde advertentie prominent plaatst?

Wil je jezelf als politieke partij profileren als hoofdsponsor of eigenaar van een lokale krant?

Ik heb de indruk dat noch de Veenendaalse Krant, noch de PvdA rekening heeft gehouden met de (bij)werking van deze advertentie. Want advertenties kunnen ook negatief uitpakken...

U bent hier