h

toespraak Food Valley

28 januari 2010

toespraak Food Valley

Voorzitter,

De raad wordt gevraagd om een oordeel over Food Valley. Is dit de koers die wij willen varen? Wat de SP betreft, is dat een principiele vraag die wij met 'nee' moeten beantwoorden. Het accorderen van de position paper, zou het in werking zetten van een trein, die eenmaal rijdende niet te stoppen is. Een trein die rijdt naar een monster-gemeenschappelijke regeling die in omvang enorm ver strekt. In letterlijke zin; het aantal gemeenten - tot Nijkerk aan toe, en in figuurlijke zin: het aantal beleidsterreinen.

De SP vreest dat Veenendaal voor Food Valley gaat worden, wat Nederland is in de EU. En daar worden we niet vrolijk van.

Een groep bestuurders dat de touwtjes in handen heeft over acht gemeenten, zonder dat er iemand politiek verantwoordelijk is. Wethouders die zeggen "daar kan ik niks aan doen, dat ligt vast in de gemeenschappelijke regeling", koerswijzigingen die maarliefst door acht gemeenteraden heen moeten. Food Valley wordt onherroepelijk log en ondemocratisch.

De internationale allure die Food Valley nastreeft, zal ook een tol op ons lokale karakter trekken. Worden wij niet een 24uurs-economie ingezogen? Is dat wat wij willen in Veenendaal? De SP in elk geval niet.

Volgens Burgemeester Elzenga ligt het grote voordeel van Food Valley in de woningen die wij mogen bouwen voor hooggeschoold talent dat zich van heinde en verre settelt in de regio. Helaas voor hem, heeft Veenendaal daar simpelweg de ruimte niet voor. Veenendaal is volgebouwd, dus wij zijn uitgebouwd.

Nee, geen monster-GR voor de SP. Wij zien veel meer in het lokale maatwerk. Zo veel mogelijk zelf doen. Kleine, korte samenwerkingen waar dat nodig is. En altijd volledige democratische legitimatie. Dat is de keus van de SP.

U bent hier