h

Weten waar je het over hebt

29 januari 2010

Weten waar je het over hebt

Afgelopen woensdag was het tien over tien, toen de trein van tien over tien naar Rhenen uit Veenendaal West wegreed naar Rhenen. Terwijl deze trein, om tien over tien, richting Rhenen vertrok, klonk er uit de speakers:

"Dames en heren. De stoptrein naar Rhenen van tien over tien zal vandaag helaas niet kunnen rijden. Onze excuses voor het ongemak."

Okee... als de trein naar Rhenen van tien over tien niet kan rijden, welke trein zag ik dan om tien over tien naar Rhenen vertrekken?

Dat de omroepster bij de NS wel vaker het spoor bijster is, mag blijken uit het feit dat op Veenendaal West vaak de omroep klinkt dat de trein naar Veenendaal West en Rhenen over enkele minuten vertrekt (enkele minuten vertraging heeft).

Bij de NS weten ze dus vaak niet waar ze het over hebben. (Verrassing?)
Maar datzelfde geldt soms ook voor politici. En voordat ik hier commentaar op krijg zal ik ook gelijk maar toegeven dat ook ik soms over zaken moet spreken waar ik niet al teveel verstand van heb.

Soms proberen politici te verbergen dat ze ergens weinig kaas van hebben gegeven. Soms geven ze het eerlijk toe en houden hun bijdrage in een discussie bescheiden.
En dan is er de strategie van Cees van der Voet (Lokaal Veenendaal), die zijn onwetendheid openlijk etalleert. In een interview in de Veenendaalse Krant, zegt hij:

"(...) geen samenscholingsverboden en winkelcentra politieblauw verven. Dat is niet onze oplossing. Wij zien meer in 'zero tolerance' en 'lik op stuk' door de hele keten heen."

en verderop lezen we hem zeggen:

"Wij zien meer in een aanpak die enerzijds begint met een waarschuwing, aanhouden, vervolgen en rechtspreken (...)"

Pardon? Zei de goede man nu dat zijn partij iets ziet in 'zero tolerance', oftewel 'nultolerantie', en vervolgens dat mensen eerst een waarschuwing moeten krijgen?

'Zero tolerance' begint niet met een waarschuwing! 'Zero tolerance' is meedogenloos handhaven; direct overgaan tot bestraffing of beboeting. Bij 'zero tolerance' komt er dus geen waarschuwing aan te pas!

Het moge dus duidelijk zijn, dat Van der Voet hier woorden kiest waarvan hij totaal niet weet wat ze betekenen. De lijsttrekker van Lokaal Veenendaal kletst simpelweg uit z'n nek.
Als mijn conclusie onjuist is, hoor ik dat graag.

Wie trouwens wel goed doorhebben wat 'zero tolerance' is, zijn defensie en marechaussee. Wie als jongere een HALT-afdoening heeft gehad (alternatieve bestraffing bij kleine vergrijpjes, kattekwaad, door minderjarigen), kan daar de rest van z'n leven niet meer aan de bak komen. Geen mededogen voor mensen die een jeugdzonde hebben begaan, dat is 'zero tolerance'.

Overigens mogen defensie en de marechaussee zich op hun beurt wel eens verdiepen in het woord 'afdoening'...

U bent hier