h

sociaal?

17 februari 2010

sociaal?

Wim van Maanen is geen populaire man in linkse kringen. Menig sociaal voelend mens ziet hem als een boeman. Dat is geen stemmingmakerij van mijn kant, dat is gewoon zo. Net zoals dat ik niet altijd in rechtse kringen wordt gewaardeerd.

Toch neem ik het vaak tegenover mijn eigen 'achterban' (rotwoord) op voor Van Maanen. Je kunt het inhoudelijk met hem oneens zijn, je weet wel altijd wat je aan hem hebt. Hij is doortastend, je kunt afspraken met hem maken en van tijd tot tijd is hij verrassend sociaal.

Sinds kort voel ik geen enkele behoefte meer om deze verdediging op te voeren.

Lees HIER het verhaal van Gerard van Wijk over de familie Fakiri. Een gezin, vluchtelingen uit Afghanistan, dat door toedoen door Van Maanen onverbiddelijk op straat dreigt te worden gezet.

Van Maanen is de man die de macht heeft om een hardheidsclausule toe te passen. Met andere woorden, als mensen buiten de boot dreigen te vallen, kan hij een urgentieverklaring verstrekken om deze noodsituatie op te lossen. Dit weigerde hij.

Nu ligt er een advies van de beroep- en bezwaarcommissie. De familie Fakiri moet een urgentieverklaring krijgen, zo luidt het advies. Van Maanen moet hele sterke argumenten hebben om het advies naast zich neer te leggen. En wat doet hij?

Hij zit op z'n handen. Hij wil eerst in het college overleggen. Dat gebeurt pas dinsdag. Eerst is hij wel flink genoeg om zelfstandig te weigeren, nu er een zwaarwegend advies ligt durft hij de knoop ineens niet meer zelf door te hakken.

Doortastend? Sociaal? M'n toeter!

Ondertussen dringt de tijd. 1 maart moet er iets beschikbaar zijn, anders beland het gezin op straat. Er bestaat niet of nauwelijks gezinsopvang, dus de familie Fakiri gaat onherroepelijk uitelkaar worden gehaald. Voor het gezin, vooral voor de drie kinderen is dit een RAMP.

Wie deze kwestie wil wegzetten als een 'verkiezingsstunt' van de SP moet vooral z'n gang gaan. Ga lekker voorbij aan het feit dat Gert Worst al maandenlang bezig is met deze kwestie, en hem al die tijd buiten de publiciteit heeft gehouden. Ga lekker voorbij aan het feit dat het hier gaat om een gezin met kinderen. Als de term 'schrijnende situatie' nog niet bestond, zou het voor dit gezin worden uitgevonden.

Denk van ons wat je wilt, maar denk vooral aan dit gezin. Hopelijk begrijp je waarom ik er niet meer over peins om Van Maanen ooit nog sociaal te noemen...

U bent hier