h

Schriftelijke vragen van de SP over veiligheid

26 maart 2010

Schriftelijke vragen van de SP over veiligheid

Betreft: Veiligheid in Veenendaal

Geacht College,

In het weekeinde van 13 maart is Veenendaal opgeschrokken door een drietal bijzonder ernstige geweldsdelicten. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers ervan.

Spijtig genoeg staan deze gebeurtenissen niet op zichzelf. Er gaat geen weekeinde voorbij zonder vechtpartijen, afranselingen, berovingen en/of vernielingen. Hoewel de Burgemeester afstand doet van de uitspraak dat Veenendaal niet veilig zou zijn, is dat wel de ervaring van veel Veenendalers - van verschillende leeftijden en achtergronden, vrouwen en mannen.

De SP neemt deze gevoelens zeer serieus. Om die reden weet de partij zich ook zo betrokken bij het thema veiligheid. Wij bekijken alle concrete en eventuele maatregelen op dat gebied zeer nauwkeurig.

Langs deze weg willen wij u bevragen op een aantal van de reeds genomen maatregelen. Het betreft de sluitingstijd van de broodjeszaken en het cameratoezicht in het centrum.

Sluitingstijden broodjeszaken
Enige tijd geleden zijn op last van het College de sluitingstijden van een aantal broodjeszaken op de zaterdagnachten vervroegd. Het beoogde doel was het terugdringen van geweld onder uitgaanspubliek dat de kroegen en dancings verlaat. Het heeft niet mogen baten. Een flutmaatregel, dus, die enkel het economische belang van de betreffende eigenaren schaadt. Aan de veiligheid heeft het niets bijgedragen.

1)Deelt het College deze analyse van de SP, en zo niet: hoe analyseert het College dan het effect van de vervroegde sluitingstijden van de broodjeszaken?
2)Klopt het dat de eigenaar van een broodjeszaak boos het VUIV-overleg van 17 februari j.l. heeft verlaten na een opmerking van de Burgemeester, en zo ja: wat was deze opmerking?
3)Het is bekend dat de horeca zich niet kan vinden in deze maatregel. Waarom is deze er dan toch doorgedrukt?
4)Is het College bereid om deze slechte maatregel terug te draaien, en zo ja: per wanneer?

Cameratoezicht in het centrum
In 2009 heeft de gemeenteraad ingestemd met de invoering van cameratoezicht in het centrum van Veenendaal. De SP had in die discussie oog voor alle plussen en minnen, en de instemming van onze partij was zeker niet vanzelfsprekend. U kunt zich mijn verbazing dan ook voorstellen, toen ik hoorde dat er niet of nauwelijks camera's in het centrum aanwezig zijn. Verschillende jongeren die aangifte deden van een gestolen brommer, kregen op het politiebureau te horen dat er wel bordjes, maar geen camera's hangen en dat de dieven van hun brommers hierom niet te achterhalen zijn.
De (vermeende) aanwezigheid van camera's in het centrum hebben evenmin het uitgaansgeweld kunnen stoppen. Volgens sommige jongeren dragen de camera's juist bij aan het geweld, vanwege de provocerende werking die ervan uitgaat.

5)Klopt het door jongeren geschetste beeld dat er weinig of geen camera's aanwezig zijn, en zo niet: waarom krijgen jongeren dan zulke geluiden te horen wanneer zij aangifte doen?
6)Zijn de camera's conform afspraak geplaatst en hebben deze voldoende bereik in het gebied?
7)Schaart het College zich achter het pleidooi van de burgemeester voor uitbreiding van het cameratoezicht, of deelt het College de mening van de SP dat een evaluatie nodig is alvorens al dan niet tot uitbreiding over te gaan?
8)Is het College bereid en voldoende in staat om de geplande evaluatie van het cameratoezicht in 2011 te vervroegen naar dit jaar?
9)Is het College bereid om in de (al dan niet vervroegde) evaluatie bovengeschetste geluiden mee te nemen?

Wij vertrouwen op een spoedig en gemotiveerd antwoord.

Met vriendelijke groet,

J.P. Breur
Fractievoorzitter SP

U bent hier