h

Solidariteit in crisistijd

28 juni 2010

Solidariteit in crisistijd

Ondanks de economische crisis lijkt het aardig goed te gaan met de gemeente. De begroting is sluitend en het College van Burgemeester en Wethouders is zelfs zo positief dat ze het aandurven om een half miljoen (!) euro te vragen voor het ontwikkelen van plannen. Een aantal programma's moeten worden opgestart, en daar heeft men dus geld voor nodig.

Het lijkt, zo op het eerste gezicht, wel of de bomen tot aan de hemel rijken. Maar helaas, dat geld moet wel ergens vandaan komen. In de media liet het College al weten 'meer te doen' met 'minder geld'. Dat is een mooie gedachte, maar misschien te mooi om waar te zijn.

De sport moet het bijvoorbeeld met minder geld - of een hogere rekening - stellen. Zo worden bijvoorbeeld de onderhoudskosten voor de accommodatie van de Merino's verhoogd met 13%. In tijden van crisis, wanneer ledenaantallen nauwelijks stijgen en sponsorinkomsten teruglopen, is dat een fikse aderlating die op het bordje van de leden terecht zal komen.

Een sluitende begroting? Een half miljoen voor nieuwe programma's? Het lijkt direct al een stuk minder goed te gaan.

Wat de SP betreft, kunnen we niet dat halve miljoen weggeven als tegelijkertijd sportclubs en hun leden in de problemen dreigen te komen. Waarom moet er voor de ontwikkeling van plannen uberhaupt extra geld gevraagd worden?

Ook is het goed om eens te kijken naar de vergoedingen voor de gemeenteraadsleden. Moeten zij wel het wettelijke maximum ontvangen, terwijl er op de samenleving wordt bezuinigd?

Juist in crisistijd is solidariteit - naastenliefde, medeverantwoordelijkheid, samen dragen - een belangrijk goed. Dat vragen wij aan iedereen in de samenleving, en niet in de laatste plaats aan het gemeentebestuur; aan onszelf.

Zo gaan wij dat doen.

Deze tekst verscheen op de gemeentepagina van de Veenendaalse Krant van 23 juni j.l., naar aanleiding van de Kadernota welke vandaag behandeld wordt in de gemeenteraad.

U bent hier