h

Love Parade

27 juli 2010

Love Parade

Afgelopen weekeinde vond in Duisburg plaats wat later de allerlaatste Love Parade bleek te zijn. Een drama met 20 doden en een kleine 350 gewonden...

Zelf ben ik ook eens op de Love Parade geweest. Iedere Dance-liefhebber van mijn generatie moet die immers eens hebben meegemaakt. 2006, Berlijn. Waar hij thuis hoort.

Wat feesten betreft ben ik een echte purist. De FastForward hoort in Rotterdam, de Legalize in Amsterdam, Mysteryland hoort een buitenfestival te zijn en Digital Overdose een binnenfeest (Sporthallen Zuid, Amsterdam). Dus toen ik vernam dat de Love Parade voortaan in andere steden dan Berlijn zou plaatsvinden, vond ik dat bijzonder jammer.

De stad waar een parade wordt gehouden is belangrijk. Hij maakt deel uit van het decor en geeft de parade zijn identiteit net zo goed als de muziekstijl(en) die ten gehore worden gebracht en de spektakelshows die er te zien zijn. En Berlijn is het enige decor dat past bij de Love Parade: het feest dat oorspronkelijk in het leven was geroepen om de vrijheid en de eenwording te vieren. Dat hoort simpelweg thuis in Berlijn.

Dat de organisatie ook parades in andere steden wilde organiseren is wat mij betreft prima, maar noem het dan geen Love Parade. Love Parade is synoniem voor Berlijn, niet voor Duisburg.

Dat de Love Parade niet in Duisburg thuis hoort, kwam ook terug in de schaal van het feest. Op de Love Parade komen jaarlijks een miljoen tot anderhalf miljoen bezoekers af. Dance-liefhebbers en toeristen. Bezoekersaantallen die een plaats als Duisburg nooit kan verwerken!

En dat bleek, toen de mensenmassa zich door een tunnel moest werken om het festivalterrein op te komen. Daar, in die tunnel, werden ze geplet, vertrapt, verdrukt. Mensen raakten buiten bewustzijn, maar hadden niet eens de ruimte om neer te vallen. Ingeklemd in de menigte bleven ze rechtop hangen.

Paniek brak uit. Mensen beklommen taluds en omheiningen. En ze vielen daarbij in de massa.

Onderwijl ging het feest door. De muziek werd wat harder gezet om de paniek te maskeren voor het reeds binnengekomen publiek. Verschillende mensen kwamen pas na afloop achter wat er gebeurd was, toen ze de in goudfolie dekens verpakte lijken zagen liggen.
Hoe moeten zij zich gevoeld hebben? En de op dat moment dienstdoende dienstdoende DJ's?

Nee, de Love Parade hoort niet buiten Berlijn. En zeker niet in Duisburg, op een terrein met enkel een tunnel als toegangsweg. Thunderdome hoort toch ook niet in Escape of Temptation thuis?

Op het gebied van veiligheid heeft de organisatie en de gemeente Duisburg volkomen gefaald. Men had beter moeten en kunnen weten. Maar nagelaten.

Sommige mensen uit de Dance- en evenementenwereld spreken van een misdrijf. Justitieel onderzoek naar de toedracht van dit drama gaat uit van Dood door Schuld.
Mijns inziens volkomen terecht.

De organisatie van de Love Parade en de gemeente Duisburg hebben 350 gewonden, 20 doden en de ondergang van een legendarisch feest op hun geweten.

U bent hier