h

Minderheid... [deel 1]

5 augustus 2010

Minderheid... [deel 1]

Het is een feit. Onder de leiding van Ivo Opstelten (zo'n imposante VVD'er waar je wel waardering voor moet hebben) zal er een kabinet gesmeed worden van VVD en CDA, gesteund door de PVV. Een rechts kabinet; een gruwel. Maar ook: een minderheid.

De minderheidscoalitie VVD/CDA plaatst zich daarmee aan de hondenriem van Wilders die daarmee even machtig als onaantastbaar wordt. Dom van Rutte en Verhagen; met name die laatste helpt zijn partij daarmee nog verder de vernieling in. Van Wilders is het even slim als laf.

Met zijn gedoogsteun wordt hij voor Nederland wat de gemeentesecretaris is voor een gemeente. Degene die het daadwerkelijk voor het zeggen heeft, maar daarvoor geen politieke verantwoording hoeft af te leggen. Macht zonder verantwoordelijkheid. Gevaarlijk.

VVD en CDA buigen zich naar Wilders' wil, uit angst dat hun kostbare rechtse minderheidskabinetje voortijdig tot een einde komt.
De enige reden hiervoor is dat Wilders geen geschikte bewindslieden kan leveren.

Wilders heeft het het slimst gespeeld van allemaal. Daarover kan iedereen het eens zijn. Maar het landsbelang gaat over een stuk meer dan over slimme spelletjes.

In het landsbelang moet je soms ook een stapje terug doen. Een natie moet geregeerd worden, een volk geleid. Daarin zijn machtsspelletjes meer een hinderpaal dan iets anders.

Dezelfde machtsgeilheid en lafheid die Wilders deze onaantastbare comfortpositie heeft doen innemen zien we terug bij Rutte en Verhagen die hem die kans hebben geboden.

Zij hadden moeten zeggen: "Je doet mee, of je doet niet mee. Wij geven je geen macht, tenzij je daar de bijkomende verantwoordelijkheid voor wilt dragen. Zo niet, dan zoek je maar een ander kabinet om te gedogen!"

Dit zou natuurlijk de deur naar een links kabinet open hebben gezet. Roemer's variant PvdA, SP en GroenLinks, versterkt door het CDA was dan wellicht (eindelijk) een serieuze optie.

Niet iets wat rechts zou toejuichen. Zeker niet.
Maar, ieder weldenkend rechts persoon ziet liever links regeren, dan de democratie gegijzeld laten worden door een enkele partij (nota bene zonder interne partijdemocratie).
Een kwestie van landsbelang...

U bent hier