h

naar aanleiding van arizona

11 januari 2011

naar aanleiding van arizona

Afgelopen weekeinde is het Amerikaanse congreslid Gabrielle Giffords, afgevaardigde van de staat Arizona namens de Democraten neergeschoten. Bij het incident kwamen ook enkele innocent bystanders (mijn excuses voor het ontbreken van een Nederlandse term hiervoor) om het leven.

Natuurlijk is hier niemand anders schuldig aan dan de schutter zelf (en eventuele handlangers, maar die heeft hij waarschijnlijk niet gehad). Toch ontkomen de Republikeinen, de daarin ingebedde Tea Party Movement - inclusief Sarah Palin - niet aan enige medeverantwoordelijkheid.

De kaart met 'hitlist' (aanslagenlijst) op haar Facebook-pagina is inmiddels verwijderd. Wie deze niet kent, kan hem alsnog (bijvoorbeeld) HIER bekijken.
Palin heeft weliswaar gezegd dat ze de aanslag afkeurt, maar wie dit kaartje zo bekijkt kan enkel concluderen dat het wel is wat ze wilde. Dit is de oogst van wat zij gezaaid heeft.

Palin heeft in dit geval niet de trekker overgehaald. Dus schuldig is zij niet. Maar voor het klimaat is zij wel degelijk persoonlijk medeverantwoordelijk. En als de amerikaanse varianten van Spong en Hammerstein haar daarvoor aanklagen, geef ik ze geen ongelijk!

Dit j'accuse kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven voor mijzelf en dit weblog. Immers, op deze plaats worden ook wel eens (onverkwikkelijke) meningen geuit.
Nu zou er uit mijn pen natuurlijk geen haatzaaierij of oproep of aanzet tot geweld komen. Enkele bezoekers hebben zich daar in hun emotionele reacties wel aan bezondigd.

Als dergelijke reacties geplaatst worden, zullen die vanaf heden simpelweg integraal verwijderd worden. Van de bezoekers van dit weblog verwacht ik meer waardigheid dan van conservatieve haatzaaiers als Sarah Palin. (Dit schrijf ik mede in het licht van de vorige discussie.)

Diegenen die hun onvrede over wangedrag van anderen al langere tijd spuiden, hebben in zekere zin gekregen wat ze willen:

het gedogen is voorbij...

U bent hier