h

perikelen brede heroverwegingen

9 februari 2011

perikelen brede heroverwegingen

Aangezien er nog geen ruimte op het weblog was om over de Brede Heroverwegingen, en de actie van de oppositie hierin, te discussieren, bij deze een blogje geheel gewijd aan dit verhaal.

Aan de hand van een tijdlijn lopen we langs wat er gebeurd is.

2008: De economische crisis breekt uit. Verschillende banken gaan failliet, anderen worden met belastinggeld gered. Door de crisis besluiten verschillende overheden te bezuinigen.

Maart 2010: Gemeenteraadsverkiezingen. Winst voor ChristenUnie, verlies voor CDA en PvdA.

April 2010: College van ChristenUnie, VVD, SGP en Lokaal Veenendaal treedt aan. De kaders waarin zij werken laten ze niet vaststellen door de gemeenteraad. Brede Heroverwegingen worden aangekondigd.

Juni 2010: Bij de behandeling van de Kadernota toont het College een achterhaalde visie op de samenleving. De Kadernota wordt afgewezen door nagenoeg de voltallige oppositie, maar zal een belangrijke pijler zijn voor de Brede Heroverwegingen.

September 2010: Gemeenteraad stelt plan van aanpak voor de Brede Heroverwegingen vast. Er is vanuit de oppositie scherpe kritiek op de wijze waarin procedure en inhoud van de Brede Heroverwegingen door elkaar lopen. De status van de commissie 'Brede Heroverwegingen', die zal worden opgericht, blijkt schimmig. Gaat het om een volwaardige raadscommissie, of om een veredeld theekransje om bezuinigingen te legitimeren?

November 2010: De garantie dat het om een volwaardige raadscommissie gaat, trekt de oppositie over de streep om mee te doen. Ze besluiten er het beste van te maken. Ikzelf stel me, als teken van goede wil, beschikbaar voor het plaatsvervangend voorzitterschap van deze commissie. Ik wordt echter weggestemd door de coalitiepartijen, die deze functie liever aan liever Dylan Lochtenberg toekennen.

December 2010: De commissie 'Brede Heroverweging komt voor het eerst bij elkaar. Wethouder Verloop geeft aan te kiezen voor een model van een terugtredende overheid, waarbij de burger steeds meer op zichzelf is aangewezen. Een mooi, maar onrealistisch ideaal, gezien de verhoging van de pensioenleeftijd en de transitie van het kostwinner- naar het anderhalfverdiener (en wellicht zelfs tweeverdiener)model. Tijdens deze eerste bijeenkomst is er heftige confrontatie tussen commissievoorzitter Roodbeen en CDA-fractievoorzitter Overduin, met betrekking tot de orde van de vergadering.

13 januari 2011: Het College stelt een bijeenkomst van de commissie Brede Heroverwegingen uit, omdat zij eerst hun plannen aan de burgers willen presenteren.

19 januari 2011: Het College presenteert haar plannen aan de bevolking. Het College doet voorkomen alsof de 3 scenario's de enige denkbare opties zijn en maakt duidelijk dat er over andere mogelijkheden niet valt te discussieren. De plannen vallen overigens in slechte aarde bij het toegestroomde publiek: alles wat noodzakelijk is in de 'zorgzame samenleving' die het College zegt voor te staan wordt kapot gemaakt, terwijl er aan de inkomenskant en in de ambtelijke organisatie geen snars wordt gedaan.

26 januari 2011: Nadat ook noodzakelijke informatie niet goed beschikbaar bleek voor de oppositie, was de maat vol. De partijen geven aan dat het College en de coalitie hun kans hebben gehad, en besluiten niet langer deel te nemen aan de commissie 'Spek en Bonen'. In plaats van volwaardig mee te mogen praten, worden ze medeverantwoordelijk gemaakt voor de bezuinigingen waarop ze geen invloed hebben. Die situatie is onwerkbaar; daarom verlaat de oppositie de uitgestelde vergadering van de commissie Brede Heroverwegingen.

27 januari 2011: De oppositie geeft in de gemeenteraadsvergadering haar vertrek van de dag ervoor een gevolg in de vorm van een motie van afkeuring. Er volgt een felle discussie, waarbij ChristenUnie en VVD termen als 'laf', 'stunt' en 'struisvogelbiefstuk' in de mond nemen. SGP en Lokaal Veenendaal tonen echter begrip voor de onlustgevoelens in de oppositie en reikt hen de hand. Later draaien ook ChristenUnie en VVD bij. Uiteindelijk biedt Burgemeester Elzenga aan om op te treden als mediator. Alle partijen noemen de uitkomst van de discussie hoopgevend.

Heden: De verschillende gemeenteraadsfracties zijn met elkaar in overleg, hoe het traject van de Brede Heroverwegingen kan worden voortgezet op een acceptabele manier. Hierin is alles bespreekbaar.

Wordt vervolgd...

Reacties

Weblog beter updaten dan hoef je niet onder andere hoofdstukken tereageren de weglog is heel traag in dat om discussie tevoeren waar het uiteindelijk voor is bedoeld,Met vriendelijke groet Leendert.

Leendert,

Het artikel staat er nu, dus je kunt nu discussieren. Begin maar.

Mocht je trouwens in de toekomst een onderwerp hebben waar je over wilt discussieren, en het staat (nog) niet op het weblog: stuur gewoon even een mailtje.

Uiteindelijk bepaalt de redactie welke onderwerpen er op het weblog komen en wanneer, maar voor goede input staan we altijd open!

Stelletje sufkutten. Brede heroverwegingen hoe ze het volk nog verder uit kunnen kleden. Stelletje duffe konijnen. Een kwart van de bevolking gaat op vooruit, terwijl ze 3/4 gedeelte en vooral de allerarmsten treffen.
DONDER DIE AMERIKAANSE IMPERIALISTEN NEDERLAND UIT> In de 80 jarige oorlog hadden we kerels van ijzer en schepen van hout. Tegenwoordig is het net andersom. Volk ontwaak. Voor nationale en sociale bevrijding.

LEVE HET SOCIALISME, WEG MET HET KAPITALISME.

Ik blijf erg benieuwd hoe het zal aflopen, in ieder geval hoop ik dat iedere partij zijn plannen en toevoegingen mag geven. Of deze nu binnen de nu liggende plannen vallen of niet.

Het is toch belachelijk dat je moet bezuinigen, indien je een manier weet om meer geld op een verantwoorde manier binnen te halen, dan wil de VVD niet eens luisteren. Want ze willen alleen maar bezuinigen...

Right on?this helped me sort tnihgs right out.

U bent hier