h

VERKIEZINGEN

28 februari 2011

VERKIEZINGEN

A.S. woensdag zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Deze kiezen op hun beurt weer de Eerste Kamer.

Een belangrijke verkiezing dus, die raadselachtig genoeg maar nauwelijks publiek naar de stembussen weet te lokken.

Ter orientatie een klein artikeltje over deze verkiezingen.

LOKALE/REGIONALE PARTIJEN: NIET OP STEMMEN
Lokale en regionale partijen hebben doorgaans mijn sympatie, maar (zeker) voor de Statenverkiezingen zou ik mijn stem er niet aan verspillen. Verspillen, ja.

Omdat de Staten de Eerste Kamer kiezen, is het bijzonder riskant (misschien wel: onverantwoord) om je stem te verlenen aan een partij die niet in die Kamer vertegenwoordigd is. Wie weet wat ermee gaat gebeuren?

Stel: je bent rechts georienteerd en je stemt op een provinciepartij. Omdat die een doortrekking van een of andere autoweg langs je villawijk wil tegenhouden. Je wilt thuis immers tot rust komen. Jouw stem in de provincie wordt dan misschien vertaald naar een linkse stem in de senaat - waarmee 'Job Cohen de sneeuwschuiver van stal kan halen', en al die heerlijke onmenselijke rechtse kabinetsplannen worden gesaboteerd.

Of:

Stel: Je bent links. Je stemt op zo'n provinciepartij, omdat je lokale partij (Lokaal Veenendaal, bijvoorbeeld) zich in jouw beleving zo hard maakt voor medemenselijkheid. Je verwacht zoiets ook van een provinciale partij. En die helpt vervolgens de PVV aan extra zetels in de eerste kamer.

Hoe genaaid ben je dan? Kortom: stem op een LANDELIJKE partij, dan weet je in ieder geval wat er met je stem gebeurt.

VEENENDALERS HEBBEN ZEKER NIKS TE HALEN BIJ HET PLU
Van die regiopartijen heeft het PLU (Platform Lokale partijen Utrecht) al helemaal niets te bieden aan Veenendalers.

Het PLU heeft (net als de PvdA, trouwens) geen Veenendalers op de lijst staan! Juist voor een partij die opkomt voor het lokale, heeft tenminste een lokale kandidaat nodig. Dat die er niet is voor Veenendaal, zegt veel over het belang dat de partij aan Veenendaal hecht.

Dat er in Veenendaal wel posters voor deze club hangen, is raadselachtig...

Niet alleen weet je niet wat het PLU zal doen richting de Eerste Kamer, het heeft ook nog eens totaal niets op met Veenendaal. Gegarandeerd onbetrouwbaar!

COALITIE IN PANIEK!
Bij Mark Rutte is de stemming al omgeslagen in totale, blinde paniek! Hij waarschuwt voor de totale sabotage die zal plaatsvinden, als hij de Eerste Kamer niet kan degraderen tot zijn persoonlijke stempelmachine.

Bij Geert Wilders is de paniek er niet minder om. Stampvoetend laat hij weten dat CDA en VVD niet hard genoeg campagne voeren. (Hoeveel PVV'ers hebben er de afgelopen weken in de Hoofdstraat staan flyeren?) In een wanhoopsoffensief zie je hem overal poesjes strelen en koffie schenken. Maar hij voelt zijn verlies al aan: "Er is geen man overboord als we geen meerderheid in de Eerste Kamer krijgen," zegt hij al manhaftig. En met die woorden doet hij hetzelfde als Rutte: Hij brengt de mogelijkheid voor het voetlicht, dat de coalitie het wel eens met een minderheid zou kunnen stellen.

Rutte en Wilders zijn al niet bepaald in een 'winning mood', van het CDA hoor je landelijk al helemaal weinig. Behalve dan van Bleker, die en passant nog even stennis gaat lopen trappen bij de gedoogpartner. In keiharde bewoordingen heeft hij laten weten dat hij de PVV helemaal niet ziet zitten. Dat hij in met hun steun staatssecretaris is geworden, en dat hij Ab Klink daarvoor moedwillig een mes in de rug heeft gestoken, laat hij terzijde.

Sneuvelt het kabinet doordat er geen meerderheid voor is in de Eerste Kamer? Neuh... zo'n vaart zal het niet lopen. Maar dit kabinet heeft het niet in zich de eindstreep te halen...

EN GA IN VREDESNAAM STEMMEN
In het Midden-Oosten is de revolutie uitgebroken voor het recht om te stemmen. Mensen geven hun leven ervoor. Net als in ons verleden veel mensen zijn gestorven voor het recht om zelf je overheden te kunnen kiezen.

Democratie is niet voor bange mensen, maar zeker niet voor luie! Als je te beroerd bent om een vakje in te kleuren, waar denk je dan het recht vandaan te halen om te klagen als de overheid jou een hak zet?

Wie niet stemt zegt feitelijk dat hij alles wel best vindt. Zeik dan ook niet, als het in je nadeel werkt!

U bent hier