h

bonje bij de buren

25 maart 2011

bonje bij de buren

De Veenendaalse PvdA is in crisis. Wederzijds wordt er vertrouwen in dezen en genen opgezegd, en de fractie gaat 'gescheiden' verder. De toekomst voor de partij in Veenendaal is schimmig...

Een logische reflex op dit alles is leedvermaak. Ik weet dat veel SP-leden een PvdA-verleden hebben. Uit teleurstelling of onvrede hebben zij de overstap gemaakt. Het is echter niet gepast om vanaf een veilig schip een zinkende uit te lachten.

In plaats van zout op de wonden te strooien, wens ik de PvdA gewoon sterkte. Dat geldt zowel voor de partij als zodanig, als voor de mensen die in dit conflict betrokken zijn. Ik hoop ook dat anderen dit kunnen opbrengen.
Maar...

De gemeenteraad mag geen onderdeel worden van dit conflict. En Wim en Soraya (de linkerburen van Henk en Ingrid) hebben recht op duidelijkheid. En hoe moeilijk de PvdA het momenteel ook heeft, die duidelijkheid zal gegeven moeten worden.

Dat heeft consequenties voor de constructie van 'de gescheiden fractie'. De afgelopen week hebben we die ruimhartig gedoogd, als meest pragmatische oplossing voor een accuut probleem.

Daar sta ik achter. Daar blijf ik achter staan. Het is niet aan ons om het de PvdA lastiger te maken dan het al is. Echter, dit gedogen is niet oneindig. En achter die eindigheid sta ik ook. Pal.

Wat mij betreft is de gedoogconstructie na de laatste vergadering van deze week afgelopen. Dit was de commissie Bestuur en Middelen van afgelopen woensdag (de commissie Brede Heroverweging hebben beide PvdA's laten schieten, ivm de ledenvergadering).

Aanstaande maandag vergadert het presidium. Die gaat over de procedures. Daar zal een beslissing moeten worden genomen hoe verder te gaan met de twee PvdA's. Wat mij betreft zijn er twee oplossingen:

1. Er komt een einde aan de dubbele vertegenwoordiging.
Als de PvdA gezamenlijk uit deze crisis wil komen, dan zullen ze flink moeten zijn en weer als een ongescheiden fractie moeten optreden.

2. Er komen twee aparte fracties.
Maar deze fracties kunnen niet allebei PvdA heten. Als de beide kampen er niet uitkomen wie van de twee de naam PvdA opgeeft, dan zullen ze het allebei maar moeten doen.

Met de ruzie zelf bemoei ik me niet. Wel met de verwarring die deze ruzie teweeg brengt. Daarmee wordt immers het belang van de Veense bevolking aangetast. De Veenendaler heeft recht op inzichtelijkheid, overzichtelijkheid en duidelijkheid. Die moet gegeven worden. Daar maak ik me hard voor.

Hoe de PvdA uit deze crisis komt interesseert me niet zoveel. Ik hoop alleen dat ze eruit komen...

U bent hier