h

Requiem

27 april 2012

Requiem

Na anderhalf jaar gedoogd regeren is kabinet Rutte geklapt.

Ab Klink en al die anderen hebben gelijk gekregen: met Wilders valt niet samen te werken.
Het avontuur heeft VVD en CDA fors aan geloofwaardigheid doen inboeten.

Bij de persconferenties die volgden, zagen we de partijleiders een houding aannemen die diametraal verwijderd was van hoe we ze kenden.
Mark Rutte toonde zich bescheiden.
Maxime Verhagen nam een scherpe stelling in.
Geert Wilders gedroeg zich als een heer.

Is alles dan toch anders geworden?

Neen.

Binnen een week was alles weer min of meer bij het oude. De VVD moest er nog even aan wennen niet meer de baas te zijn, maar Wilders ging vol op het orgel.
En het CDA? Die wist er een goede deal uit te slepen.

Ook de oppositie bleek niet wars van opportunisme. Sap (GroenLinks), Pechtold (D66) en Slob (ChristenUnie) wisten het op een akkoord te gooien met het demissionaire kabinet en het overgebleven coalitiedeel.
De Kunduz-coalitie.
Ze grepen hun kans, zonder zich af te vragen waarom zoiets de afgelopen anderhalf jaar nooit heeft gekund.

De SP bood een alternatief. Een alternatief dat socialer was, en de economie meer zou stimuleren. Helaas ging Roemer teveel uit van a) zijn eigen kracht, en b) de komende verkiezingen.
Hierdoor miste hij de boot. Hij had de Kunduz-kliek sociaal kunnen bijsturen.

"Liever vuile dan lege handen," zei Jolande Sap. Misschien had Roemer nu wel wat water bij de wijn moeten doen. Maar misschien zat de liberale bende daar helemaal niet op te wachten.

"Dit akkoord heeft een houdbaarheidsdatum tot de verkiezingen op 12 september", merkte Roemer op. Tegen die tijd weten we eigenlijk pas hoe juist dit strategische inzicht is.

Grote verliezer is Job Cohen's illustere opvolger; PvdA-leider Diederik Samsom. Hij heeft de boot niet laten passeren; hij heeft zich eraf laten werken.
Jolande Sap wilde hem er aanvankelijk bij hebben... maar toen...
Wat er precies gebeurd is, weet bijna niemand, maar de PvdA deed niet mee aan dit akkoord. Hierna deed de partij het enige overblevene: keihard verzet.

Het nieuwe akkoord wordt ondersteund door 77 kamerleden. Een meerderheid die nauwelijks minder krap is dan de gedoogconstructie van Wilders.
Het enige wat misschien is veranderd, is dat de rol van Wilders nu wel is uitgespeeld.

In de hoek van de kamer staat het orgel, waar Geert zo graag vol opging. Het staat er verlaten bij; te wachten tot een ander erop zal spelen. Diederik warmt zijn vingers op...

Reacties

De rol van Wilders is uitgespeeld. Daar ben ik en velen met mij zeer verheugd om. Ik weet nu al dat die die partijen een flut akkoord hebben afgesloten.

Een half miljard crisisbelasting voor de zeer rijken, die tientallen miljarden hebben achterover gedrukt over de ruggen van de werkende klasse. Enkele malen meer ontvangen zij al als hypotheekaftrek. Van de 12 miljard hypotheek aftrek gaat de helft naar de 10 procent rijkste onder de rechthebbenden.

Verhoging van de BTW van 19% naar 21% levert een veelvoud van enkele miljarden op. De mensen zullen nog minder uit gaan geven. De onderkant van de samenleving wordt het hardst getroffen.

Nederland ontsnapt niet aan de crises. Spanje is zo goed als failliet en Frankrijk volgt. Daar is Griekenland peanuts bij. DIT IS PAS HET BEGIN.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt in Frankrijk Hollande de baas na de 2e ronde. In de top van Europa zal steeds meer ruzie ontstaan.

De top van Europa lacht zich rot. Barroso, de voorzitter van de EU, wil voor de EU 7% verhoging. We betalen al 7 miljard per jaar voor de EU, dus die 1/2 miljard van de rijken gaat naar de EU. De Euro-commissie zijn de parasieten van deze maatschappij met hun dure verhuis circus en hun peperdure declaraties.

Dagelijks zie je hun zaakwaarnemers voor de TV bepleiten dat het volk en in het bijzonder de meest kwetsbare en sociaal onder ons het pleit moeten betalen. Terwijl ze zelf nergens voor willen betalen. Barroso kan voor mijn part morsdood vallen.

Ik geef de SP en de PVDA gelijk.
Op naar nieuwe verkiezingen.

Het is heerlijk om een keer lekker te schofferen.

In werkelijkheid gun ik ieder en ook Barosso een gezegende leeftijd en een goede gezondheid.

Velen onder ons zullen zich geschoffeerd voelen bij het zien van het volgende:
http://nos.nl/video/366345-barroso-wil-budget-ec-verhogen.html

Dagelijks zie je Barosso en zijn zaakwaarnemers voor de TV bepleiten dat het volk en in het bijzonder de meest kwetsbare en sociaal zwakkeren onder ons het pleit moeten betalen. Terwijl ze zelf nergens voor willen betalen.

Wat een stelletje opvreters. Een beschamende vertoning.

En by the way: De dominee Alma zal best een fijne vent zijn met het hart op de goede plaats. Dat neem ik direct van je aan.
En al die artikelen over Koninginnedag.
Ik hoop natuurlijk dat het voor iedereen een leuke dag wordt.

Maar dit is een SP pagina.
Ik respecteer een ieders geloof, maar ik vind sommige artikelen een hoog Christen Unie gehalte hebben.

Nico,

Je gaat een beetje off-topic. Maar ik zal er wel even op ingaan om duidelijkheid te scheppen.

Er is inderdaad veel aandacht voor Koninginnedag. Dat komt omdat er veel geld mee is gemoeid, veel regels en protocollen in het leven zijn geroepen, veel initiatieven vanuit alle lagen van de samenleving...
Als partij die tussen de mensen staat, kun je dit jaar niet anders dan hier de nodige aandacht aan besteden.

En wat betreft de lintjes; daar geven we wel vaker aandacht aan op de website. Het gaat om mensen die zich jarenlang inzetten voor de samenleving, en nu eens in het zonnetje staan. Om verhalen iets persoonlijker te maken, lichten we soms wel eens iemand extra uit.
Andere voorbeelden zijn:
- Justus Ykema
https://veenendaal.sp.nl/bericht/40146/100118-duimen_voor_justus_op_sportgala.html
- Arie van der Bij
https://veenendaal.sp.nl/bericht/50746/110117-arie_van_der_bij_geprezen_op_sportgala.html

En volgens mij komen de "echte SP-onderwerpen" (sinds wanneer is niet elk onderwerp een SP-onderwerp?) nog altijd volop aan bod.

Ik hoop dat ik zo voldoende op je opmerkingen ben ingegaan. Zo niet, dan zullen we dat onderling verder bespreken.

Alle off-topic reacties die nu nog op het weblog worden geplaats, zullen worden verwijderd.

Ik wil even iets rechtzetten. Het is ten zeerste te waarderen, dat er mensen gewaardeerd worden, ongeacht uit welke hoek, die zich maatschappelijk hebben ingespannen.

Het gaat mij niet zozeer om die lintjes regen, maar om diverse artikelen met veel overdenkingen. Verwijzing naar diverse bijbel sites geeft de indruk, dat we een confessionele partij zijn. Hoewel ik veel leuke stukjes van jou tegen kwam, bevatten bepaalde stukken met bijbel passages, waarbij ik dacht: Je mag wel theologie gestudeerd hebben. Ik weet dat het SP programma weleens vergeleken wordt met de Bergrede. In bepaalde opzichten zijn er veel raakvlakken met de Christen-Unie.

Jouw godsdienstbeleving respecteer ik ten zeerste, maar vergeet niet dat onze achterban ook bestaat uit islamieten, niet-gelovigen en agnosten. Ik wil wel even op de gemiddelde samenstelling van onze achterban wijzen. Die moeten zichzelf ook herkennen.

Ook kom ik in Veenendaal veel bekrompenheid tegen, die mij doet denken aan de film TERUG NAAR OEGSTGEEST genoemd naar het gelijknamige boek van Jan Wolkers.

Wanneer er in de bewonerscommissie de Holle Kamp iets te doen was waren het wel mensen van de SGP, Christen-Unie (die ik best respecteer) en onze eigen SP die hun gezicht lieten zien.

Het artikel over Koninginnedag verderop is in duidelijke Jip en Janneke taal. Ga zo door ,maar het censureren van bepaalde dingen vind ik niet sterk

U bent hier