h

Morsi

27 juni 2012

Morsi

Hosni Mubarrak is stervende/klinisch dood/overleden/niet zo lekker (excuses; de berichten verschillen nogal). Zijn dictatuur is in de 'Arabische Lente' omvergeworpen, en uit de verkiezingen is Mohammed Morsi als winnaar uit de bus gekomen.

De term 'Arabische Lente' zou in de toekomst wel eens misplaatst blijken. Want bij de omverwerping van de dictaturen, kwamen ook (radicale) moslimgroeperingen in beeld. Zij zouden wel eens de macht kunnen overnemen.
En met de verkiezing van Morsi, gebeurde dat in Egypte.

Is dit reden tot zorg?

Er is op zich niets mis met een religieus geinspireerde politieke groepering. Wij hebben immers ook CDA, ChristenUnie en SGP. En tot zeer recent hadden wij de NMP; de Nederlandse Moslimpartij, onder leiding van de oud-Fortuynist(!) Henny Kreeft.
Alleen... laat de groepering van Morsi laat zich daar wel mee vergelijken?

Morsi's groepering is namelijk de Moslimbroederschap. En dat is niet bepaald een groepering die goed nieuws komt brengen.
Wie bekend is met de strips van X-Men, zal bij het woord 'broederschap' wellicht denken aan Magneto's Brotherhood of (evil) Mutants.
Ik vrees dat die vergelijking wel eens terecht zou kunnen zijn.

Sinds Said Qutb, toenmalig leider van de Broederschap, in 1966, onder het bewind van Lt.-Kol. Nasser is opgehangen, zwoer de groepering geweld tegen andere Moslims af. In de jaren ervoor; begonnen in de jaren '40 was dat wel even andere koek. De Broederschap verspreidde terreur onder rechters, politici en joodse instellingen in Egypte.
Qutb verklaarde dat geweld tegen Moslims, die zich niet als 'goede Moslims' gedragen, geoorloofd was. Hij leidde de Broederschap tussen 1949 en 1966.

De huidige Moslimbroederschap wordt geleid door een intellectuele elite die samenwerking en compromisvorming met seculiere partijen niet schuwt. Ook wordt geweld in zijn geheel afgezworen.

Dit laat onverlet dat de aanhang van de Broederschap sterk gelooft in hierarchie en gehoorzaamheid.
En de Broederschap streeft ernaar om een 'in zijn ogen' rechtvaardig Islamitische Rijk en Kalifaat te stichten. Dit Moslimrijk zou de gehele Islamitische wereld moeten omvatten. En staten moeten geislamiseerd worden.
Dat lijkt al alarmerend, maar in zekere zin is het nauwelijks meer dan een Moslimvariant op de SGP.

En dan zijn er nog de schimmige banden met het terrorisme. Said Qutb schreef een verhandeling over de anti-koloniale Jihad, die tot op de dag van vandaag op de boekenlijst van Al Quaida en aanverwante clubs staat.
Zijn broer, Mohammed Qutb, had een leerling met de naam Osama bin Laden.
Moslimterroristen zijn dus een rechtstreeks product van de Broederschap.

Is de connectie met terroristen/terroristische organisaties de huidige Moslimbroederschap nog aan te rekenen? Dat is moeilijk te stellen. De organisatie zweert geweld af, maar op haar logo zijn wel twee zwaarden afgebeeld. Wat wil dat zeggen?

En het motto:
"God is ons doel, de profeet is onze leider, de Koran is onze wet, jihad is onze manier, sterven voor God is onze grootste hoop"
wat moet je daarmee?

Morsi, Mohammed.
Geboren 20 augustus 1951.
Sinds 2012 president van Egypte.

Schurk?
Nog niet met zekerheid te zeggen.
De achtergrond van zijn partij pleit in ieder geval niet voor hem.

Degenen die echter beweren dat zijn verkiezing een zege is voor de democratie, juichen echter te vroeg.
Dat is wel zeker.

U bent hier