h

De terroristen van Waalre

19 juli 2012

De terroristen van Waalre

Vooroordelen. Ze kunnen zich in je nestelen, en je gedachten vergiftigen. Je weet dat het oneerlijk is, en iedereen heeft ze. 'Bewustwording is de eerste stap om je eroverheen te zetten', zegt men wel. Maar in hoeverre klopt dit?

Het is een leuk volkje. Natuurlijk, ze hebben een... ehm... aparte smaak. Waar anderen zich vergapen aan Da Vinci, Van Gogh, Picasso, geldt 'de jongen met de traan' voor hen als absoluut hoogtepunt van de kunst. En hun overdaad aan sierraden is aan de meeste anderen ook niet besteed (Antillianen daargelaten). Maar sympathiek zijn ze.

Ze vullen hun uitkeringen creatief aan met eigen bedrijfjes en handeltjes. Die zijn niet helemaal ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. En verlopen niet helemaal langs de wettelijk voorgeschreven weg. Maar dat gedogen we. Want, zolang je geen 'problemen maakt', is het een allerhartelijkst volk. We hebben Frans Bauer en Rafael van der Vaart niet voor niets in onze harten gesloten.

Je vraagt je wel eens af waarom ze zich 'te goed voelen' om in een gewoon huis of flatgebouw te wonen. Of wat nog de lol is van vakantie, als je het hele jaar al in een veredelde stacaravan zit. Maar die vragen hou je voor je. Je wilt immers geen 'problemen maken'. En het is zo'n sympathiek volk.

Ze zijn er, en niemand heeft last van ze. Waarom zou je je er druk over maken?
Totdat er iets gebeurt.

Laten we iets willekeurigs nemen. Het monumentale gemeentehuis van Waalre, dat door - zoals de Telegraaf ze noemt - terroristen in as is gelegd.
Burgemeester Henri de Wijkerslooth de Weerdesteijn van Waalre roept iedereen op niet zomaar iemand te beschuldigen van de brandstichting, maar iedereen weet wie er met zomaar iemand wordt bedoeld. En dat zomaar iemand best wel eens in een woonwagenkamp zou kunnen wonen.

Het ligt immers voor de hand. Heeft niet elke gemeente waar zomaar iemand woont problemen met zomaar iemand? Is zomaar iemand niet gewoon een stel bijzonder agressieve wiettelers, dieven en belastingontduikers?
We herinneren ons Gerd Leers in zijn goede tijd als burgemeester van Maastricht. Had hij toen niet keihard opgetreden tegen zomaar iemand?

En in Waalre zelf heeft zomaar iemand ook niet stilgezeten. Onlangs is er bij zomaar iemand 600 kilo grondstoffen voor synthetische drugs (xtc) gevonden.
En spanningen met zomaar iemand hebben er vorig jaar toe geleid dat het gemeentehuis, en het huis van de burgemeester, (extra) beveiligd moesten worden.

Maar staan die zaken niet op zichzelf?
Wat weten we eigenlijk over de daadwerkelijke toedracht van de brand?
Hoe weet men zo zeker dat zomaar iemand er uberhaupt wat mee te maken had?

Maar toch.
Toen ik las wie er door de Waalrenaren beschuldigd werden voor deze brand, was mijn primaire reactie niet 'dat is wat voorbarig'. Nee.
Hoe kritisch ik ook ben over alles...
Hoezeer ik ook alle opties openhoud...
Hoeveel ik ook hecht aan het beginsel 'onschuldig tot het tegendeel is bewezen'...

Toen ik las wie er door de Waalrenaren beschuldigd werden voor de brand, leek alles op zijn plaats te vallen. Niemand anders dan deze bevolkingsgroep zou dit gedaan kunnen hebben. En zelfs toen ik inzag dat dit een vooroordeel was, was er nog steeds geen ruimte voor andere opties.
Zomaar iemand; deze groep mensen zijn de terroristen van Waalre.

Dat is een diepgenesteld vooroordeel.
En daar schaam ik mij voor.

U bent hier