h

Heilig Vuur

6 juni 2014

Heilig Vuur

Van de christelijke feestdagen die Nederland rijk is, spreekt pinksteren eigenlijk het minst tot de collectieve verbeelding.

Doordat het feest niet doorspekt is met oude heidense gebruiken, zijn er geen pinkstertradities. We hangen geen pinksterballen in de pinksterboom; noch gaan we op zoek naar de pinkstereieren die de pinksterhaas heeft verstopt. En de naam 'pinksteren' geeft ook geen beeld van wat er eigenlijk gevierd of herdacht wordt, in tegenstelling tot het woord 'hemelvaart', waaruit je in ieder geval kunt afleiden dat er iets of iemand (in dit geval: Jezus) naar de hemel is getogen.

Maar wat pinksteren dan is...
...
... tsja...

Behalve het gebrek aan eeuwenoude (heidense) rituelen of een weinig verhullende naam, is er nog iets wat pinksteren anders maakt dan kerstmis, pasen en hemelvaart. Namelijk: de centrale figuur van het feest.

Kerstmis, pasen en hemelvaart draaien alledrie om Jezus. Pinksteren draait echter om de HEILIGE GEEST, een veel moeilijker te duiden entiteit in de christelijke traditie. Eigenlijk is 'heilige geest' nog moeilijker uit te leggen dan 'pinksteren'.

De geboorte en de wederopstanding van Jezus - respectievelijk gevierd op kerstmis en pasen - symboliseren hoop.
Die hoop is - volgens de bijbel - met de hemelvaart van Jezus weer uit de handen van zijn volgelingen geslagen (is dat dan eigenlijk nog wel een feestdag?) en het zag er slecht voor ze uit. Ze werden gearresteerd, gediscrimineerd, gelynchd, gefolterd - en daarbij waren ze ook nog eens ontdaan van hun leider.

Pinksteren was een zogenaamde GAME CHANGER voor hen. Op die dag werden de eerste christenen ontvangen van de heilige geest en raakten ze vervult met vuur...
Ze namen het heft in eigen handen. Ze werden geactiveerd.
Daarmee is niet gezegd dat er een einde kwam aan hun ellende ~ maar ze hadden het heilige vuur...

Wat is de heilige geest?
Dat is de moed en de inspiratie om in actie te komen.
Geestdrift; heilig vuur...

Hebben kerstmis en pasen vooral een troostend karakter; pinksteren is bij uitstek activerend. Vandaag de dag is er nog veel heilige geest nodig. En dat bedoel ik niet zozeer in de klassieke christelijke uitleg, maar in een betekenis die zou moeten gelden voor ieder mens.

Overal in de wereld is ongelijkheid. In Nederland bezit 60% van de mensen slechts 1% van het vermogen. De rijkste 10% bezit daarentegen maarliefst 61%. (Trouw; 5 juni 2014)
Kijken we buiten onze landsgrenzen, dan zien we de een nog grotere ongelijkheid ~ zie bovenstaand filmpje.

Ook weten we dat het nog altijd niet (voor iedereen) vanzelfsprekend is om te zijn wie je bent. Discriminatie op geslacht, geaardheid, huidskleur, afkomst, klasse, religie of politieke voorkeur vindt overal ter wereld plaats, en is in sommige landen zelfs geïnstutionaliseerd.

Hier in ons eigen Veenendaal wordt er zelfs een voetbalavond georganiseerd om een gevoel van saamhorigheid te creëren - door vrouwen niet mee te laten kijken.
Tegelijkertijd zijn er ook veel uitgaansgelegenheden waar mannen niet welkom zijn (of moeten betalen voor hun entree - die voor vrouwen gratis is).

Kortom: het fundament van

  • Menselijke Waardigheid
  • Gelijkwaardigheid
  • Solidariteit

is duidelijk nog geen gemeengoed in deze wereld - en dat is toch waar we allen naar moeten streven.

In dat opzicht heeft de wereld een nieuw 'pinksteren' nodig. Laat de mens zich vervullen met een 'heilige geest' om het kwaad en de onrechtvaardigheid uit te bannen.
Dat is misschien niet zozeer de christelijke heilige geest, maar een heilige geest voor ieder mens. Het heilige vuur van de revolutie...

Het heilige vuur dat Karel Glastra - van Loon beschreef in het SP-lied "Een Mens is Meer..."

Blijf niet mokkend aan de kant staan;
stel een daad en toon je moed.
Laat je woede hand in hand gaan
met het goede dat je doet.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier