h

Offerfeest/dierendag: een vier(oktober)luik...

4 oktober 2014

Offerfeest/dierendag: een vier(oktober)luik...

(1) Vandaag is het offerfeest. Op deze dag herdenken de moslims dat Abraham bereid was om zijn zoon te offeren aan God. God kon echter, volgens de joodse/christelijke/islamitische overlevering, niet aanzien dat er een mens werd geofferd, en bood Abraham een alternatief in de vorm van een dier.

Tussen de joodse (+christelijke) versie van het verhaal, en de islamitische versie zitten enkele verschillen. Zo zijn de joden en christenen ervan overtuigd dat Isaak de zoon in kwestie was. De islamitische versie van het verhaal is hier minder specifiek over; veel moslims nemen aan dat het Ismael betrof - maar er zijn ook moslims die geloven dat het Isaak was, en moslims die in het midden laten welke zoon het was.
Ook over het dier dat in plaats van de zoon werd geofferd zijn verschillen. In het christendom is het er sterk van afhankelijk welke vertaling (of bewerking) van de bijbel je leest of het dier een ram, reekalf, geit of lammetje was - voor zover ik weet houden de moslims het op ram.
Wat mij betreft zijn dat details die niets afdoen aan de essentie van het verhaal.

De moslims vieren deze dag door een dier te slachten en deze te verdelen onder familieleden, buren en armen. Om een overschot aan vlees te voorkomen, kan er ook voor gekozen worden om met meerdere mensen één dier te slachten. Een langzaam opkomende trend is om, in plaats van überhaupt een dier te slachten, een geldbedrag over te maken aan een goed doel. Bijvoorbeeld een stichting, die vlees of ander voedsel aan mensen in arme landen verstrekt.
Hoe dan ook, op het offerfeest staat delen centraal...


(2) Vandaag is het werelddierendag. Sinds 1930 wordt er op de gedenkdag van Fransiscus van Assisi (4 oktober) ook vooral stilgestaan bij de dieren.

Hoewel werelddierendag van oorsprong afkomstig is uit de wereld van de dierenbescherming (een initiatief van Ilse Winter en Margaret Ford), is het feest uitgegroeid tot een (zoals bijna alle westerse feesten) commerciële melkkoe, waarop mensen vooral hun eigen huisdier in het zonnetje zetten.
Soms alleen door ze extra of bijzonder eten te geven, maar soms ook door ze een make-over te geven waarvan het de vraag is wat het dier daar zelf van vindt.


(3) De ironie wil, dat werelddierendag en offerfeest dit jaar op dezelfde dag vallen. Bij sommige mensen en groeperingen heeft dit ertoe geleid dat zij van moslims vragen om het offerfeest - waarbij de slacht van een dier een centrale rol speelt - dan maar te verzetten of niet te vieren.
Een ongepast verzoek, als je het mij vraagt.

Verzetten wij onze schransfeesten, wanneer zij in de vastentijd van landgenoten met een andere religie vallen? Geen haar op ons hoofd die daar aan denkt. En waarom zouden we ons kerst 'door de neus laten boren' als het in de ramadan zou vallen?
Maar, omdat wij onze feestdagen niet schrappen of verzetten voor anderen, vervalt ons morele recht om het omgekeerde wel te vragen.

Daarbij is het hypocriet om moslims te vragen hun feestdag te laten schieten, terwijl wij zelf niets beter zijn. Per dag worden er alleen al in Nederland meer dan een miljoen dieren geslacht; gemiddeld 1.000 per minuut. Dat zal op dierendag echt niet anders zijn. En dan zouden wij ons druk maken om dat handjevol dieren die onze landgenoten slachten voor het offerfeest? Hoe geloofwaardig ben je dan?


(4) Ik ben geen moslim. Ik heb ook geen huisdieren. Vlees eet ik, maar niet veel. Men zou mij flexitariër kunnen noemen ~ al heb ik niets met dat woord.

Ik doe niet aan werelddierendag, vandaag. Het vlees dat ik vandaag eet, heeft wel een verantwoorde herkomst; maar daar hoeft het voor mij geen dierendag voor te zijn. Ik heb er ook geen bezwaar tegen als mensen wel stil staan bij werelddierendag.

Mijn moslimvrienden en andere lezers van dit blog wens ik tevens een fijn offerfeest toe. Ik ben blij dat we in een samenleving wonen, waar ruimte is voor verschillen, en dat het offerfeest hier een eigen plek kan hebben(*).

Wie in het kader van werelddierendag Poekie of Fikkie iets extra's wil geven... kijk eens of je veganistisch katten- of hondenvoer kunt vinden. Dan is het ook dierendag voor de dieren die een lot als diervoeder is beschoren...


(*) Deze zin gaat waarschijnlijk veel besproken worden op neonazistische internetfora; waar ik ongetwijfeld als een beruchte bloedverrader te boek sta...

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier