De legende van Sint Maarten
De legende van Sint Maarten
Vandaag, 11 november, is het de naamdag van Sint Martinus (ook wel: Sint Maarten); de beschermheilige van de armen. Met het oog op het naderende Novemberdebat is het misschien goed om even bij deze bisschop stil te staan. Want als je het over Solidariteit hebt...
Sint Maarten, alias: Martinus van Tours, leefde van 316 tot 397. Volgens de overlevering bekeerde hij zich op 10-jarige leeftijd, en liet zich tegen de wil van zijn ouders dopen.
In 371 koos het volk hem tot bisschop; een functie waarvoor hij zich ~ ook volgens de overlevering ~ niet waardig voor achtte. Om zijn benoeming te voorkomen zou hij zich in een ganzenhok hebben verstopt. Men vond hem; en hij werd alsnog gewijd.
De bekendste overlevering is echter het verhaal van de mantel. Zoals het gaat met overleveringen verschillen de details nogal per verteller; wellicht kent u dit verhaal (iets) anders.
Martinus van Tours was op weg naar een banket van een hoogwaardigheidsbekleder, toen hij aan de stadspoort een bedelaar trof die het koud had. De bedelaar vroeg hem om zijn mantel, maar aangezien Martinus zonder mantel niet zou worden toegelaten op het banket, kon hij deze niet geven.
Hierop nam Martinus zijn zwaard, en sneed zijn mantel door de helft. De ene helft hield hij, om binnen te worden gelaten op het banket; de andere gaf hij aan de bedelaar.
En omdat dit nu eenmaal een vroeg-Christelijke vertelling is, bleek de bedelaar Jezus te zijn die zich had vermomd. Jezus sprak de woorden: "Ik was naakt en gij hebt mij gekleed," zoals in Mattheus 25:36.
Deze legendes uit het vroege Christendom hebben een moraliserende functie. De moraal van dit verhaal is, dat je er moet zijn voor anderen. Dat je datgene moet doen wat in de lijn van je kunnen (vermogen) ligt, om je naaste te helpen.
De legende van Sint Maarten is boven alles een oproep tot Solidariteit.
Op welke manier loop jij in Sint Maarten's voetsporen?
- Zie ook:
- Jan Breur
Reactie toevoegen