h

#Verstopeieren, #DomInVerzet (fact check)

5 maart 2016

#Verstopeieren, #DomInVerzet (fact check)

Op Twitter schijnt men nogal boos te zijn op de Hema. Aanleiding hiervoor is dat Hema 'paaseieren' voortaan 'verstopeieren' noemt. Het land is te klein...

Maar vanwaar die woede op de Hema? Wat maakt het uit hoe die dingen heten; ze smaken er immers niet anders om. Wellicht is het goed om te ontleden waar men boos over is:

  1. Hema durft het woord 'pasen' niet meer te gebruiken,
  2. verloochent daarmee de Nederlandse cultuur met haar Joods-Christelijke identiteit,
  3. en dat is de schuld van de 'islamisering'.

Ja, als je het zo stelt...
...dan is het nogal wat...
...
...
... als het klopt...

En het is nog maar de vraag of het klopt. Laten we de verschillende onderdelen eens tegen het licht houden - en tot de conclusie komen dat de volkswoede op volkomen onzin berust.


1. Hema durft het woord 'pasen' niet meer te gebruiken - ONZIN.

Een blik op hema.nl (d.d. 5 maart 2016) ontkracht deze claim al op de openingspagina. Onder een foto van een kind, bedolven onder badhanddoeken, staat een balk met een zestal rubrieken, te weten:

  1. folder
  2. fotoalbum
  3. gebak
  4. damesmode
  5. Pasen
  6. waarschuwing

Klik je vervolgens de rubriek 'Pasen' aan, dan kom je bij het paasassortiment. Hier tref je maarliefst 104 artikelen aan; allemaal paasspullen. En veel artikelen heten paas-zus of paas-zo. Het woord 'pasen' wordt geenszins geschuwd.

In de linkerbalk kun je selecteren tussen paasdecoratie, paassnoepgoed, paasknutselen, paaswijnen... behoorlijk 'paas' dus...

... en om de verwarring compleet te maken heten de paaseieren op die site helemaal geen 'verstopeieren'! 'Chocolade eitjes' heten ze.
Het hele 'verstopeieren'-gedoe, komt dus in ieder geval niet van hema.nl vandaan.
Sterker nog, als je erop zoekt, krijg je de mededeling

'verstopeieren' is 0 keer gevonden:

De ironie...


2. verloochent daarmee de Nederlandse cultuur met haar Joods-Christelijke identiteit - ONZIN.

Het is natuurlijk al uitgesloten dat Hema de Nederlandse cultuur verloochent door het woord 'pasen' niet te gebruiken, terwijl Hema het woord 'pasen' wel degelijk gebruikt. Sterker nog, op de eerdergenoemde openingspagina is 'Pasen' de enige rubriek die met een hoofdletter staat aangeduid. Dit getuigt toch van op zijn minst enig respect voor de feestdag.

Daarbij is het nog maar de vraag, of het wel de taak van Hema is om het Nederlandse cultuurgoed te beschermen. Het is misschien cynisch, maar Hema is gewoon een bedrijf - en niet zo'n kleintje ook. En maakt daarmee deel uit van het kapitalistische krachtenveld, de kapitalistische orde.
Bedrijven als deze zien cultuur, net als ethiek, duurzaamheid, kwaliteit, service en prijs, als marketing-tools. Uiteindelijk willen dit soort bedrijven maar één ding: winstmaximalisatie.
Het beschermen van iets anders dan hun eigen omzet, behoort niet tot de missie van de meeste bedrijven. Als ze dat vervolgens ook niet doen, mag je dat verwerpelijk vinden - maar ze verloochenen niets.

Tot slot: je kunt bedrijven het wel kwalijk nemen dat de 'Nederlandse cultuur' en haar 'Joods-Christelijke identiteit' verwateren, maar wat doe je zelf?


3. en dat is de schuld van de 'islamisering' - ONZIN.

Okee. Het woord 'pasen' wordt gewoon gebruikt, dus wordt de 'Nederlandse cultuur' niet verloochend, dus kan dit ook niet de schuld zijn van de 'islamisering'. Maar stel dat Hema het woord wel schuwt - dan nog is het de vraag of dat door 'islamisering' zou komen.

Er zijn in het eenentwintigste-eeuwse Nederland verschillende ontwikkelingen gaande. Globalisering en secularisering zouden net zo goed ten grondslag kunnen liggen aan het vermeende schuwen van 'pasen'.

Wat de secularisering betreft: welke Nederlander weet er wat er gevierd wordt met pasen? En wat dat met hazen en gekleurde eieren te maken heeft?
Met pasen vieren de christenen de wederopstanding van Christus; de joden vieren de uittocht uit Egypte onder leiding van Mozes. Om het nog ingewikkelder te maken: het westerse/christelijke paasfeest valt niet tegelijk met het joodse paasfeest (pesach).
Geen van beide feesten heeft maar één fluit te maken met een eieren verstoppende haas met een mand op z'n rug. Of, for that matter, met meubelboulevards.
Die meubelboulevard is een seculiere traditie die zich in het paasfeest heeft genesteld. Dat hiermee een voor religieuze mensen een heilige feestdag wordt uitgekleed - daar is nog nooit een volkswoede over uitgebarsten.
Ja, de betekenis van pasen is aan inflatie onderhevig - maar dat heeft niets met 'islamisering' te maken, maar is ons eigen westerse 'verdienste'.

Het vermeende ontkoppelen van de eieren ten opzichte van pasen, zou eveneens kunnen geduid worden als een uiting van secularisering...
...of juist van herstel van de joods-christelijke traditie.
De haas en de eieren zijn vruchtbaarheidssymbolen uit de heidense (voorchristelijke) traditie om het begin van de lente te vieren. De christenen hebben het lentefeest 'gekaapt' ten gunste van Christus' 'wederopstanding', maar de heidense symbolen bleven hardnekking aanwezig. Dit, tot aanstoot van sommige gelovigen...
Zou er inderdaad een winkelketen zijn die de eieren lostrekt van de pasen, dan zou je dat met hetzelfde of zelfs meer recht kunnen zien als een knieval voor orthodoxe christenen, als voor moslims, voor wie de vermenging van heidense en christelijke tradities volkomen irrelevant is.

En laten we wel wezen. De wereld verandert. Culturen raken op allerlei manieren vermengd. Door globalisering.
Ook zonder de zogenaamde 'islamisering' staat de typische Nederlandse cultuur onder druk van uitheemse invloeden. Ik durf de stelling aan te gaan dat de 'amerikanisering' daar meer debet aan is, dan 'islamisering'.
Maar de twitter-verontwaardiging over de oprukkende Amerikaanse fastfood- en winkelketens ten nadele van ons MKB; over de amerikaanse films, tv, muziek die onze kunstsector wegdrukken; het gebruik van 'fuck' en 'shit' dat ons 'verhip' en 'drommels' volkomen heeft weggevaagd; die verontwaardiging is volkomen uitgebleven.


Ja, je kunt wel boos op twitter melden dat hoofddoekjes 'verstopdoeken' zouden moeten heten, @fantasievriend, of Hema succes wensen met haar 'moslimklanten' omdat je er niet meer komt, @DonBasco, maar dat slaat dus helemaal nergens op.

Ik ben helemaal voor cultuur- en religiekritiek. Dat is een belangrijk onderdeel van onze vrijheid van meningsuiting.
En ik ben er ook helemaal voor dat grote bedrijven worden bekritiseerd. Laten we ons aljeblieft niet onderwerpen aan het grootkapitaal.

Echter...
... als je dat doet, baseer je dan wel op feiten in plaats van fabels. Ten eerste kom je dan minder dom over, en ten tweede is dat wat eerlijker.
Span geen mensen of bedrijven voor je moslimhaat-karretje, die er aantoonbaar niets mee te maken hebben!

#DomInVerzet.

Reacties

Sterk stuk Jan. Mooi uitgeplozen en laat zien dat je soms even verder moet kijken dan je neus lang is voordat je een boze tweet plaatst.

Het wachten is op de foto van een Syrische vluchteling die gebakken eieren verstopt in de tuin van zijn nieuwe buren...

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier