h

Melk: de witte motor?

26 oktober 2018

Melk: de witte motor?

Afgelopen maandag ontplofte Twitter vanwege een artikel op de website van 'de Telegraaf', dat berichtte over een statement dat dierenwelzijnsorganisatie had afgegeven.
Namelijk, dat het drinken van melk een racistische bezigheid zou zijn.

"De internationale organisatie, die ook een tak in Nederland heeft, brengt die boodschap op Twitter en verwijst daarbij naar een verhaal waarin wordt beweerd dat koemelk 'de drank bij uitstek is voor de overheersers' en dat de witte motor al lang is omarmd als een symbool van blanke suprematie. Symbolen van (een glas) melk, stelt PETA, worden ook gebruikt door extreem-rechtse personen." Aldus de krant van wakker Nederland.

In eerste instantie dacht ik dat het hier nepnieuws betrof, maar PETA heeft het echt beweerd, en onderbouwd in het artikel 'Why Cow’s Milk Is the Perfect Drink for Supremacists', op hun eigen website.
In dat artikel gaat het in eerste instantie over witte nationalisten die melk gebruiken als symbool voor hun witheid en superioriteit, waarmee moet zijn worden aangetoond dat melk drinken een racistische bezigheid is. Daarna gaat het artikel nog in op de misstanden in de zuivelindustrie.

Ik vind wat van dit artikel.

Het feit dat nazi's melk als symbool gebruiken, maakt het nog niet tot een racistisch product. De SP gebruikt immers de tomaat als symbool, maar dat maakt het eten van tomaten niet gelijk tot een socialistische bezigheid. En timmeren en onkruid wieden is niet specifiek communistisch - al gebruiken communisten een hamer en een sikkel als symbolen.
Dus zelfs ALS nazi's melk gebruiken als hun symbool (om eerlijk te zijn: ik wist niet dat ze dit doen); het merendeel van de melkdrinkers doet dit niet met nazistische motieven. Sterker nog, het artikel van PETA geeft zelf aan dat het drinken van melk niet strikt een aangelegenheid voor witte mensen is: "Of course, it was found that the genetic mutation that allows some humans to digest milk also occurs in black African cattle farmers."

Ja. Er is racisme, dat moet worden bestreden.
Ja. Er zijn goede argumenten om de consumptie van zuivel te minderen of zelfs helemaal te stoppen. Zeker vanuit het oogpunt van dierenwelzijn. Het artikel van PETA geeft aan hoe gruwelijk er met koeien wordt omgegaan in het kader van melkwinning. Dat moet echt anders - of het moet stoppen.
Maar door beide zaken zo met elkaar te vermengen, doe je geen van beiden recht. Door zuivelconsumptie racistisch te noemen, maakt PETA (hopelijk onbedoeld) zowel de antiracisme-activisten als de dierenwelzijnsactivisten belachelijk. Het statement komt over als een parodie op zichzelf.
En door te openen met een vermeend verband met racisme heeft niemand het meer over het reële dierenleed in de zuivelindustrie. Tuurlijk, racistische melk is uitstekende clickbait, maar als dat ten koste gaat van je werkelijke boodschap sla je de plank finaal mis.

Uiteindelijk heeft PETA niemand een dienst bewezen.
Behalve dan 'de Telegraaf', die weer een lekker sensatieverhaal had om mee te scoren...

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier