h

In de catacomben...

11 september 2021

In de catacomben...

Foto: SP Veenendaal

...commissievergadering in coronatijd

De eerste week van de commissievergaderingen zit erop. Normaliter is september een rustige maand, maar nu moesten de politici in Veenendaal echt wel stevig aan de bak. Bij de SP waren dat vooral Sietse en AJ; ik was deze ronde geen woordvoerder op een onderwerp.

Vanwege de coronamaatregelen kon ik daarom dinsdag niet in de zaal plaatsnemen. Dat is alleen voor woordvoerders. Dus begaf ik me naar de 'representatieve ruimte' (oude trouwzaal) die gereserveerd was als kamer voor de SP-fractie. Samen met Yolande luisterde ik, via haar iPad, naar wat er zich in de vergaderzaal voltrok.

Foto: SP Veenendaal

Tussen de bedrijven door kwam Sietse ons vergezellen. Hij wist, als tech boy van onze fractie het grote scherm aan de praat te krijgen, zodat de gebeurtenissen in de raadszaal des te beter konden volgen. Toen het zijn beurt weer was om het woord te voeren, verdween hij weer richting de zaal en kwam AJ bij ons in de fractiekamer.

En zo volgde ik de eerste commissieavond niet vanuit de raadszaal, maar vanuit de 'catacomben' van het gemeentehuis.
Eén van de onderwerpen die ik zo mocht aanschouwen was een casus van iemand die een gebouwtje bij zijn woning wilde plaatsen. Dat mocht niet van de gemeente, want de woning stond in een groen gebied waar je niet mag bijbouwen.
Alleen...
het feit dat je niet mag bijbouwen stond nergens in beleid vastgelegd. En de gemeente is hierover al twee keer voor op de vingers getikt door de Raad van State. En nu stelt het College voor om het beleid dusdanig aan te passen, dat deze persoon alsnog geen gebouw bij zijn woning mag neerzetten.
Nog los van de vraag of de Raad van State dat nu wél goedkeurt, getuigt zo'n actie natuurlijk niet van een betrouwbare overheid. Wij gaan dus, en dat verwoordde Sietse uitstekend, niet zondermeer mee met het voorstel van het College...

Foto: SP Veenendaal

Donderdag mocht ik wel in de zaal zitten, zij het niet als woordvoerder. Ik mocht als voorzitter aan de bak. Eén van de leukste klussen die ik heb als raadslid. Sietse voerde het woord namens de SP; AJ zat beneden in de representieve ruimte, waar ook Yolande en Suzanne de commissievergadering volgden.

Er werd gesproken over het afvalplan, het stadspark en de cultuurvisie.
Toen was het tijd voor de wissel; Sietse zou naar beneden gaan - AJ zou in de zaal plaatsnemen...
...althans: het zou tijd zijn voor de wissel, maar die vond niet plaats. Het was inmiddels alweer vet na elven en de agenda zou die avond niet meer afgewerkt worden.

Aanstaande dinsdag wordt er verder vergaderd, voor het fractieoverleg.
En dan is het donderdag alweer tijd voor de raadsvergadering. September is dus een maand van stevig aanpoten...

WORDT VERVOLGD...

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier