h

Afscheidsbrief

9 maart 2022

Afscheidsbrief

Omdat de vergadering van donderdag 24 februari niet afgemaakt was, vergaderde de gemeenteraad verder op 7 maart; afgelopen maandag dus. Zonder mij, want dankzij de geboorte van Isabel had het thuisfront mijn prioriteit. Omdat het wel de laatste reguliere vergadering voor de verkiezingen was, wilde ik dit niet helemaal onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom schreef ik onderstaande brief, en verzocht Burgemeester Kats om hem aan het begin van de avond voor te lezen.

Geachte leden van de raad,

Zestien jaar heb ik in uw midden gediend, en enkel bij zeer bijzondere familie-aangelegenheden heb ik verstek moeten laten gaan op een vergadering. Dit is zo'n zeer bijzondere familie-aangelegenheid: de geboorte van mijn dochter, Isabel Elizabeth.
Hoewel ik graag het slot van de laatste reguliere vergadering met u had meegemaakt, ligt mijn prioriteit nu even bij mijn gezin.

We leven in roerige tijden. Voor het eerst in de éénentwintigste eeuw wordt er een oorlog gevoerd op ons eigen continent. Juist nu vrede en democratie niet meer vanzelfsprekend zijn, staan we stil bij de waarde ervan. Besef, dat ook al speelt de gemeenteraad van Veenendaal slechts een minieme rol op het wereldtoneel, dat doet niets af aan de waarde die u heeft als volksvertegenwoordiger. Het is aan u, om een stem te geven aan de mensen buiten dit huis. En de belangen mogen – en moeten – soms botsen. Die botsing mag, in de ideeënstrijd in deze arena best tot uitdrukking komen. Laat het knetteren, maar houd in uw achterhoofd: in Veenendaal duurt een ruzie nooit langer dan een agendapunt.

Naast vrede en democratie wil ik stilstaan bij het begrip solidariteit.
Laat ons solidair zijn met de Oekraïense mensen die het oorlogsgeweld trachten te ontvluchten.
En met de Russische mensen die zich tegen de invasie keren.
Oorlogen van de politieke elite worden gevochten over de ruggen van gewone mensen. Zij zijn onze broeders en zusters. Reik hen de hand.

Tot zover mijn wijze woorden van een afstand. Ik hoop dat het slot van deze laatste reguliere vergadering van onze raad op een waardige manier plaatsvindt. En uiteraard hoop ik velen van u na de verkiezingen weer in deze zaal te treffen. Die mensen wiens politieke avontuur bij de verkiezingen eindigt wens ik alle goeds; en de rest van u: tot gauw.

Met vriendelijke groet,

Jan Breur

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier