h

Geen reclamebelasting voor aanloopgebieden; (nog) wel voor paramedici

14 juli 2013

Geen reclamebelasting voor aanloopgebieden; (nog) wel voor paramedici

Uit de evaluatie die het Ondernemersfonds heeft gedaan naar de reclamebelasting, rolde dezelfde conclusie als eerder uit het onderzoek van de SP: de aanloopgebieden betalen wel mee, maar profiteren niet. Daarom besloot de gemeenteraad om de reclamebelasting voor winkels te beperken tot het 'kernwinkelgebied'.

Door dit raadsbesluit hoeven winkeliers in de Fluitersstraat, Beatrixstraat, Achterkerkstraat, Zandstraat, Prins Bernhardlaan en Verlaat geen reclamebelasting meer te betalen.

Paramedische instellingen in het centrum, zoals fysiotherapeuten, betalen nog wel reclamebelasting. Voor hun geldt echter hetzelfde: wel betalen, maar niet profiteren.
De SP diende daarom een voorstel in om paramedische instellingen ook vrij te stellen van reclamebelasting.

In het raadsdebat haalde fractievoorzitter Jan Breur het SP-onderzoek aan, waarin ook een brief van een in het centrum gevestigde fysiotherapeut was verwerkt.
β€œDe praktijk kampt met extra kosten voor onder andere het hebben van parkeerplekken, het parkeren zelf en krijgt daarnaast ook nog een aanslag voor de reclamebelasting. En dat terwijl zij niets van doen hebben met reclame of met de producten/ diensten die het ondernemersfonds verzorgen. Sterkers zelfs, men ondervindt er hinder van. Het verplaatsen van de fysiotherapiepraktijk is niet mogelijk; van de regionale zorgverzekeraar mag men de praktijk niet zonder toestemming verplaatsen. De bewoners van het centrum moeten ten slotte ook toegang hebben tot fysiotherapie.”

De SP kreeg steun van CDA, PvdA en GroenLinks – niet voldoende voor een meerderheid. De andere partijen noemden het SP-voorstel 'betuttelend'.

U bent hier