h

SP stelt AWBZ-leugen aan de kaak

26 oktober 2014

SP stelt AWBZ-leugen aan de kaak

Afgelopen vrijdag en zaterdag trok de SP er op uit om Veenendalers de krant OuderenNU aan te bieden. Hierin wordt onder andere de leugen aan de kaak gesteld, die het kabinet vertelt over onbetaalbare zorg. Een leugen van zeventig miljard Euro.

Hoewel het kabinet beweert dat de zorg onbetaalbaar wordt, blijkt dat er sinds 2001 maarliefst zeventig miljard aan zorggeld uit de AWBZ te zijn besteed aan andere zaken. SP-Tweede-Kamerleden Renske Leijten en Henk van Gerven hebben hierover een rapport opgesteld.

Ook komen ze met - door het CPB doorberekende - plannen om het AWBZ-geld voortaan alleen voor AWBZ-zorg te gebruiken, en deze niet alleen over de laagste belastingschijf te heffen. Dit levert koopkrachtstijging op voor 78% van alle Nederlandse huishoudens, en er blijven tienduizenden banen behouden. En het zorggeld komt op de juiste plaats terecht, waardoor de zorg betaalbaar blijft.

Veenendaalse SP-vrijwilligers gingen hierover in gesprek op het Bruïneplein en Aller Erf. Uit die gesprekken bleek dat veel mensen schrokken van de grootte van het bedrag. Mensen die het getal uitgeschreven in cijfers zagen staan (70.000.000.000) lukte het niet om dit uit te spreken. Zeventig met een heleboel nullen, werd er vaak gezegd.

SP-afdelingsvoorzitter Baukje Hiemstra: "Zeventig met een heleboel nullen; zoveel Euro hebben de regeringen de afgelopen jaren van de AWBZ afgehaald en ergens anders aan besteed. En nu wordt er in Den Haag geklaagd dat de zorg zo duur is."

De Veense SP'ers duimen voor het succes van hun partijgenoten in de Tweede Kamer. Hiemstra: "De zorg is niet onbetaalbaar. Maar dan moet je het beschikbare geld wel uitgeven waar het voor bedoeld is!"Tip:

Lees het blog '70.000.000.000' van Baukje Hiemstra HIER


Reactie toevoegen

U bent hier