h

SP-leden vragen zetel terug

27 oktober 2015

SP-leden vragen zetel terug

De leden van SP-afdeling Veenendaal vragen ex-SP'er Jaap Pottjewijd om zijn raadszetel terug te geven aan de partij. De leden zijn bijeengekomen op een extra ingelaste ledenvergadering, naar aanleiding van de door het raadslid Pottjewijd geïnitieerde breuk met de SP. De ledenvergadering is unaniem in haar verzoek.

De leden zijn van mening dat het bestuur en de fractie correct hebben gehandeld in het ontstane conflict met Pottjewijd. Daarenboven heeft de kiezer haar mandaat gegeven aan de SP, niet aan de persoon Jaap Pottjewijd; aldus de bijeengekomen leden. Slechts 22 kiezers hadden stem uitgebracht op Pottjewijd, terwijl de waarde van een zetel – de kiesdeler – een kleine 900 stemmen is.

Tijdens de ledenvergadering gaf afdelingsvoorzitter Baukje Hiemstra een reactie op de suggestie die in de media is gedaan, dat de SP een gesloten familieclan zou zijn. De werkelijkheid is, dat de bewuste familie Breur slechts een klein onderdeel is van een grote groep actievelingen. Het feit dat zij de moeder van fractievoorzitter Jan Breur is, staat los van haar voorzitterschap. Zij is in 2013 in haar functie gekozen door de leden. Breur's vader, die de fractie adviseert, doet dit niet in zijn eentje, maar is hierin onderdeel van
een groep van vier vrijwilligers. En de bewering dat Breur's vrouw de notulen verzorgt, is simpelweg niet waar: ze is niet eens actief voor de fractie.

Fractievoorzitter Jan Breur blikte terug op zijn samenwerking met Pottjewijd, en op het conflict dat is ontstaan tijdens en na de standpuntbepaling over de openstelling van supermarkten op zondag. Hij prees hierbij Pottjewijd's talenten: “Hij is sterk in debatten, beschikt over veel dossierkennis, en is enorm zelfverzekerd.” Tegelijkertijd nam hij afstand van het besluit van Pottjewijd om bij zijn beslissing de partij te verlaten zijn zetel niet terug te geven: “Je kunt nou
eenmaal niet in een huis blijven wonen, waarvan je de huur hebt opgezegd.”

De leden van de SP vragen Pottjewijd om voor woensdagavond zijn zetel ter beschikking te stellen. Het is nu aan hem om gehoor te geven aan dit verzoek.

Afdelingsvoorzitter Baukje Hiemstra: “Met het besluit van de ledenvergadering is er een eind gekomen aan een hektische tijd, die ons allemaal veel energie heeft gekost. Nu het conflict achter ons ligt, kunnen we ons weer focussen op onze reguliere activiteiten.”

Op 11 november organiseert de SP haar jaarlijkse Novemberdebat, vanaf 20:00u in Activiteitencentrum de Duivenwal te Veenendaal. Het thema van dit jaar is de WMO.

Reactie toevoegen

U bent hier