h

"Nog niet klaar voor associatieverdrag"

5 april 2016

"Nog niet klaar voor associatieverdrag"

Foto: Angela van der Sluis

"Zowel Oekraïne als de EU hebben nog veel werk te doen, onder andere op het terrein van corruptiebestrijding, voordat ze klaar zijn om een vergaand associatieverdrag aan te gaan."
Dit zei SP- fractievoorzitter Jan Breur afgelopen maandag in een uitzending van Accent op Stilok Radio.

Breur was in de uitzending om te spreken over het referendum dat morgen (6 april) over dit verdrag gehouden wordt.

Oekraïne is een verdeeld land, waar een deel van de bevolking pro-Russisch en een deel pro-Europees is. Er zijn enorme spanningen onder de bevolking, corruptie tiert welig, en de macht ligt in handen van een handjevol superrijke oligarchen.

De EU heeft evenmin haar zaakjes op orde. Met de Eurocrisis, de schulden van de Zuidelijke lidstaten, het onvermogen om gezamenlijk tot een menswaardige oplossing van de vluchtelingencrisis te komen, en sprake van een mogelijke Grexit of Brexit.

Dit zijn niet de juiste omstandigheden om de Unie verder uit te breiden. Het associatieverdrag gaat echter zo ver, dat Oekraïne feitelijk meedoet als lidstaat - maar dan zonder stemrecht. Het is niet voor niets dat president Porosjenko, en met hem de Oostelijke lidstaten, het verdrag zien als opstapje voor het EU-lidmaatschap. Ook Herman van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad, heeft gezegd dat dit verdrag een eerste belangrijke stap is naar het EU-lidmaatschap.

De SP is tegen het verdrag, omdat dit niet het moment is om zo'n verregaande samenwerking aan te gaan. Zeker wanneer je bedenkt, dat beide partijen - de Oekraïne en de EU - nog veel werk in 'eigen huis' te doen hebben voor ze klaar zijn om nieuwe relaties aan te gaan.

Oekraïens volk

Ook het Oekraïense volk is niet geholpen bij het verdrag, stelt Breur. Uit onderzoek van het TransNational Institute blijkt dat het verdrag funest is voor de werkgelegenheid in Oekraïne en dat het land ermee gedegradeerd wordt tot een goedkoop productieplatform voor Europa.

Daarenboven kan het verdrag de interne spanningen in Oekraïne verder doen oplaaien, met alle nare gevolgen vandien.
Als de vlam in Oekraïne echt in de pan schiet, is de ramp niet te overzien. Om nog maar te zwijgen over de reactie van buurland Rusland.

Het feit dat MH17 boven Oekraïens grondgebied uit de lucht is geschoten door ofwel rebellengroepen ofwel Russische militairen is veelzeggend over de situatie aldaar.

Reden om 'voor' te stemmen?

Ondanks dat de SP het stemadvies geeft om 'TEGEN', vroeg presentator Angela van der Sluis toch aan Breur om een reden om 'voor' te stemmen te geven.

Breur: "De enige reden die wat mij betreft standhoudt, is het feit dat voor veel Oekraïeners dit verdrag een symbool is voor hoop en verbondenheid. Door 'voor' te stemmen, geef je het signaal af dat je de Oekraïne niet wil laten zitten. Echter, je kunt je afvragen of de inhoud van het verdrag dat signaal waard is, en wat mij betreft is dat niet zo."

Foto: SP

stem tegen


Foto-impressie:

Foto: Jan Breur

Foto: Angela van der Sluis

Foto: Jan Breur

Foto: Angela van der Sluis


Lees ook:

Reactie toevoegen

U bent hier