h

Verenigd onder de Regenboogvlag

24 juni 2016

Verenigd onder de Regenboogvlag

Foto: SP Veenendaal

De gemeente Veenendaal geeft gehoor aan de oproep van het COC; op Coming-Out Dag zal de Regenboogvlag worden gehesen. Burgemeester Kolff zegde dat toe nadat er een motie van D66, SP en anderen was aangekondigd, die op voorhand goed was voor een meerderheid.

Eerder had het College van Burgemeester en Wethouders nog laten weten niets te voelen voor het hijsen van de Regenboogvlag. Dit zou niet passen in het 'vlagprotocol'. Toen bleek dat een meerderheid in de gemeenteraad graag van de Regenboogvlag een uitzondering maakt, was het College bereid om dit standpunt te herzien.
Door de toezegging van Kolff hoefte de motie niet in stemming worden gebracht.

SP-fractievoorzitter Jan Breur is blij met de toezegging. Breur: "Wereldwijd heeft de LBGT+ gemeenschap te maken met haat, geweld en minachting. Met het hijsen van de Regenboogvlag laat de gemeente zien dat je welkom bent in Veenendaal. We vinden het belangrijk dat de overheid zich uitspreekt voor acceptatie en diversiteit. In Veenendaal zijn we gelijkwaardig; ongeacht sekse, kleur of geaardheid."

Om die boodschap uit te dragen liep Breur vorig jaar ook, samen met (onder andere) Afdelingsvoorzitter Baukje Hiemstra, mee met de allereerste Rainbow Walk.

Volgens Breur kleven er wel een aantal kleine nadelen aan de toezegging van Kolff. Zo zou het voor 'gewone' inwoners onduidelijk kunnen zijn wat er precies is toegezegd en waarom. Ook zou het signaal dat van de vlag uitgaat krachtiger zijn geweest, als er een (formele) uitspraak van de raad aan ten grondslag had gelegen.
Breur: "Dat is wel jammer, maar uiteindelijk wordt de vlag wel gehesen. Laat dat nu het belangrijkste zijn."

De motie zou worden ingediend namens D66, SP, GroenLinks, PvdA, Lokaal Veenendaal, VVD, ProVeenendaal en het CDA.

ChristenUnie en SGP hebben zich niet uitgesproken over de motie. ChristenUnie-leider Engbert Stroobosscher heeft nog wel (tevergeefs) getracht om - ondanks de gemaakte toezegging - de motie alsnog te bespreken.

Reactie toevoegen

U bent hier