h

DIFTAR; we praten verder in november...

6 juli 2016

DIFTAR; we praten verder in november...

Foto: Baukje Hiemstra

In november vindt er een tussenevaluatie plaats van DIFTAR, waarbij de gemeenteraad de mogelijkheid heeft om DIFTAR stop te zetten. Dat zegde Wethouder Kundic toe aan de SP bij de behandeling van de Kadernota. De SP had een flinke portie van diens Algemene Beschouwingen aan DIFTAR gewijd...

Hoewel de SP een voorstander is van goede afvalscheiding, ziet de partij dat het bij hoogbouw problemen oplevert. De ruimte en de mogelijkheden ontbreken om afval goed te scheiden. Voor een kleine storting in de ondergrondse container wordt het tarief voor 30 liter in rekening gebracht; zelfs al biedt je maar 10 of 15 liter aan. De andere optie is: met de rotzooi blijven zitten, of... illegaal dumpen.

De SP had een voorstel voorbereid om de evaluatie van DIFTAR, die voor 2017 gepland staat, naar voren te schuiven. Zodoende kan de gemeenteraad nog voor 2017 begonnen is besluiten om aldanniet te stoppen met DIFTAR - en er niet nog een jaar aan vast te zitten.
De SP ziet graag dat de hoogbouw terugkeert naar het oude systeem, van voordat DIFTAR was ingevoerd.
Met de toezegging van Wethouder Kundic hoefde dat voorstel niet worden ingediend.

Eerder dit jaar had de SP onderzoek gedaan naar de ervaringen die Veenendalers hebben met het DIFTAR-systeem. Dit leidde tot het rapport 'Afvalscheiding 2016, een Puinhoop?', dat de basis vormt voor de kritische houding van de SP jegens DIFTAR bij hoogbouw.
Tijdens zijn Algemene Beschouwingen bood SP-fractievoorzitter dit rapport aan, aan Burgemeester Kolff en Wethouder Kundic.

Foto: AJ Breur

Foto: AJ Breur

SP-fractievoorzitter Jan Breur overhandigt het rapport aan Burgemeester Kolff en Wethouder Kundic...

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier