h

Esther Brouwer-Heida: "Ik ben een mens, geen object!"

30 september 2016

Esther Brouwer-Heida: "Ik ben een mens, geen object!"

Foto: Cor van Londen

Op de thema-avond van afgelopen maandag (26 september) maakte ze al een verpletterende indruk. Vanuit haar eigen ervaring maakte Esther Brouwer-Heida duidelijk wat er schort aan het zorgstelsel, en waarom het Nationaal Zorgfonds zonder Eigen Risico er moet komen.

Voor degenen die het gemist hebben, of geen genoeg van Esther kunnen krijgen, leggen we haar nog eens enkele vragen voor.

Foto: Cor van Londen

Hoe vond je de thema-avond van 26 september?
Ik vind het een ijzersterk thema, wat bij iedereen leeft. Want zeg nou zelf, iedereen heeft wel iets met de zorg te maken of kent iemand in zijn of haar omgeving.

Was dit de eerste keer dat je voor een publiek sprak?
Wel de eerste keer publiekelijk voor de SP. 

Vond je het eng?
Gezonde spanning had ik zeker, blijft altijd een beetje eng. Maar als je eenmaal bezig bent vind ik het erg leuk!

Je was uitgenodigd als ervaringsdeskundige in het zorgstelsel. Wat heeft een jonge energieke meid als jij nou met de zorg?
Jong en energiek heb je helemaal goed, maar daarachter schuilt een auto-immuunziekte wat voor dagelijks veel pijn in mijn gewrichten zorgt, ontstekingen en intolerantie voor vele antibioticums.
Het thema Zorg heeft op mij zowel een grote persoonlijke betrekking, als dat het een beroep doet op mijn afkeer tegen oneerlijkheid.
Ik kan er zeer slecht mee omgaan als mensen onrecht word aangedaan, vooral de zieke die er niets aan kunnen doen. Gestraft worden voor iets, waar je zelf helaas geen invloed op hebt. Wij krijgen een boete voor ziek zijn.

Je zei dat een Eigen Risico voor een autoverzekering best okee is, maar voor de zorg niet. Waarom vind je dat zo verschillend?
Omdat een auto materialistisch is, ik ben een mens, geen object.

Wat is er eigenlijk mis met het zorgstelsel? Iedereen kan zich toch verzekeren?
Met het verzekeren begint het hele gedoe al, je betaalt meer dan 100 euro in de maand maar je krijgt (bijna) niets vergoed. 

In Nederland krijgt iedereen de zorg die hij of zij nodig heeft; wat vind je van die stelling?
Onzin, totaal niet waar. Of nou, natuurlijk kan je de zorg krijgen die je nodig hebt. Maar vaak wel (deels) uit eigen portemonnee, heb je dat niet? Dan heb je gewoon pech.

Als je moest kiezen: óf nog een keertje ROODSTOCK, óf nog een keer je ervaringen delen op een thema-avond: welke zou je dan kiezen?
Beide! 

Wat is je boodschap voor alle mensen die nog niet hebben getekend voor het Nationaal Zorgfonds?
Als je jezelf niet herkent in onze boodschap, kijk dan eens naar de omgeving om je heen.
Familie, vrienden, kennissen, buren, of de moeder van het jongetje uit de klas waar jouw kind altijd mee speelt, die ziek is maar geen of slechte hulp kan krijgen.
Doe het voor de mensen die het nodig hebben, doe het voor de toekomst van je kinderen, en vergeet niet dat ook bij jou iets kan gebeuren waarbij je te maken krijgt met de Zorg.

Foto: Cor van Londen

Foto: SP Veenendaal

OOK STEUNEN? Ga naar nationaalzorgfonds.nl

Reacties

Ziezo,nu ben ik helemaal bij met de verhalen over ons thema de Zorg.Ik vind dat er door een ieder hard gewerkt is om deze avond tot een succes te maken,Baukje en Ary-Jan weinig genoemd maar wel erg belangrijk,onze fotograaf Cor,voor veel mensen ook belangrijk:Koffie/thee door Erik en Alja verzorgd,het klaarzetten en weer opruimen na afloop,het was knots gezellig!
Op naar de 100 leden!

Reactie toevoegen

U bent hier