h

Grootse viering: ICHTUS 60 JAAR

18 oktober 2016

Grootse viering: ICHTUS 60 JAAR

Foto: Marco Verloop

De afgelopen week vierde het Ichtus College haar zestigjarige jubileum. SP-fractievoorzitter Jan Breur was afgelopen vrijdag aanwezig om een deel van de feestelijkheden bij te wonen. En het moet gezegd: het Ichtus heeft werk gemaakt van de festiviteiten...

Foto: Jan Breur

Onderwijs is de meest waardevolle bagage die je een kind meegeeft op zijn/haar reis naar de toekomst.
Jan Breur

De docenten en leerlingen van het Ichtus hadden van alles uit de kast getrokken om van het jubileum een groots feest te maken. Er liep een kunstroute door de school, er was een escaperoom, er waren attracties zoals een mechanische stier en een levende kameel...

Foto: Jan Breur

Ook zijn er, met wat hulp van Tweede-Kamerlid Roelof Bisschop (SGP), die tevens oud-docent op het Ichtus is, politici uitgenodigd. Tweede-Kamerleden van uiteenlopende pluimage.
Helaas waren er nogal wat last-minute afzeggingen vanuit het Haagse, wat de organisatie voor de nodige hoofdbrekens stelde.
Voor SP'er Tjitske Siderius, die in verband met familieomstandigheden niet aanwezig kon zijn, was er in de persoon van gemeenteraadslid Jan Breur een vervanging gevonden; veel andere partijen lieten helemaal verstek gaan...

Speeddaten met leerlingen

Foto: Jan Breur

De politici - Roelof Bisschop (SGP), Harm Beertema (PVV), Michel Rog (CDA), Eppo Bruins (ChristenUnie) en Jan Breur (SP) - werden in de docentenkamer ontvangen met een gezamenlijke lunch, alvorens zij aan hun eerste programma-onderdeel zouden beginnen: speeddaten met leerlingen.

In drie ronden spraken de politici met laatstejaars van respectievelijk de MAVO, HAVO en het VWO. Via een facetime-verbinding deed ook Karin Straus (VVD) hieraan mee.

Met verscheidene leerlingen had Breur goede gesprekken. Over kleinere klassen, leerlinginspraak in de sollicitatieprocedure voor docenten, en de duur van een opleiding in het VMBO-T (MAVO), maar ook over onderwerpen buiten het onderwijs om: de koopzondag, voortijdige levensbeeindiging en de beginselen van de SP.

Foto: Jan Breur

Na het speeddaten was het tijd voor een symposium, betreffende de toekomst van (christelijk) onderwijs in Nederland. Dit was het moment waar PVV'er Beertema afhaakte, en de verbinding met VVD'er Straus werd verbroken ~ en Jan Breur als enige politicus van een niet-confessionele partij moest debatteren tegen drie christelijke Kamerleden...

Symposium

Foto: Jan Breur

Het symposium ging van start met een optreden van het brugklaskoor, onder instrumentale begeleiding van een groep muzikale leerlingen. Na een opening van dhr. Van Dam, voorzitter van het College van Bestuur, werd er een inleiding op het thema gegeven door Dr. Ewald Mackay.

Mackay schetste de waarde die bijzonder onderwijs, en de aandacht voor identiteit, kan hebben in de bildung van een kind. Hij prees de aandacht die hiervoor was opgenomen in het onderwijsplan 'Ons Onderwijs 2032', waarin staat dat kinderen 'vaardigheid, waardigheid en aardigheid' moet worden bijgebracht.

Foto: Jan Breur

Hij vreesde echter wel voor een onderscheid (en rangorde) tussen die drie, waarbij de focus op vaardigheid komt te liggen - en waardigheid en aardigheid iets worden voor de vrijdagmiddag. Mackay is zelf van de eenheidsleer en ziet de trits van vaardigheid, waardigheid en aardigheid het liefst doorgetrokken worden door alle vakken heen.

Hierna was het woord aan de politici, voor een debat onder leiding van Burgemeester Kolff. Dit was het moment waarop zou blijken of Breur een waardige vervanger was voor Siderius. Hij doorstond de lakmoesproef.

Foto: Marco Verloop

Namens de SP bepleitte Breur ondermeer kleinere klassen, opdat docenten de leerlingen de aandacht kunnen geven die ze verdienen. Ook vindt de SP - in tegenstelling tot de christelijke partijen - dat scholen geen leerlingen moeten kunnen weigeren op basis van identiteit.
Opmerkelijk genoeg (gezien het publiek dat het Ichtus trekt) bleek er veel waardering te zijn voor dit standpunt.

Maar de Tweede-Kamerleden bleken niet eens de grootste uitdaging, toen er een dimensie aan de discussie werd toegevoegd...
... deze kwam in de vorm van de debatclub die bestaat uit leerlingen van het jubilerende Ichtus...

Foto: Marco Verloop

De leerlingen hadden een uitgesproken mening over de staat waarin politici het onderwijs brengen. Getuige de lange lijst van stelselwijzigingen, waarmee politiek Den Haag de afgelopen decennia keer op keer overhoop gooide.

Hoewel de leerlingen 'politiek' wel enigszins (ten onrechte) generaliseerden tot één homogeen geheel, maakten ze terechte punten. En deden dat als een storm die de politici omverblies.
Als dit het niveau is van alle leerlingen die het Ichtus aflevert, is de school een volgende zestig jaar meer dan gegund...

Foto: Jan Breur

GERELATEERD ARTIKEL:
- Identiteit geen excuus voor uitsluiting

Reactie toevoegen

U bent hier