h

Levenseinde

13 oktober 2016

Levenseinde

Het kabinet wil een uitzondering maken op de wet over hulp bij zelfdoding, zodat stervensbegeleiding bij een 'voltooid leven' wordt toegestaan.

De roep om het euthanasie makkelijker te maken, op het moment dat men 'klaar' is met leven, klinkt al enige jaren. Steevast wordt er als argument bijgehaald dat de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen zo slecht is.

De kritiek die Lilian Marijnissen over zich heenkreeg, na een tweet over deze ontwikkeling, verbaast mij ook zeer. Dit tweette ze:

Zorgwekkend. Schippers op hellend vlak. De ouderenzorg is niet op orde, veel ouderen zijn eenzaam & dan wordt levensbeëindiging makkelijker?

Op zich niets nieuws. De SP zegt al jaren dat de ouderenzorg verbeterd moet worden. De SP zegt al jaren dat, als slechte zorg de reden is voor een doodswens, het verbeteren van de zorg een betere oplossing is dan het honoreren van die doodswens.
Overigens verschilt die boodschap niet zo heel erg van wat ChristenUnie-kamerlid Carla Dik zei op de thema-avond 'Zorg' die onlangs gehouden is in de Egelantier.

Bij de invoering van de Euthanasiewet zei minister Els Borst nog dat euthanasie niet mag verworden tot een goedkoper alternatief voor de zorg. De laatste jaren lijkt dat steeds meer het geval te worden: de roep om versoepeling van euthanasiewetgeving wordt maar wat vaak gemotiveerd met slechte ouderenzorg.
Als het kabinet dan het voornemen bekend maakt om stervensbegeleiding mogelijk te maken, precies in een week waarin de berichten over onderbezetting in verpleeghuizen je om de oren vliegen, mag het geen verbazing oproepen dat men zich zorgen maakt.

En dat doet Lilian Marijnissen. En ik met haar. En het is niet dat ze zegt: "eerst helpt het kabinet de ouderenzorg om zeep, en nu de ouderen zelf". Nee, ze uit de zorgen die - nota bene de grondlegger van de Euthanasiewet - Els Borst uitte.
Ze schoffeert of beledigt niemand. Ze is niet respectloos. Ze is niet grof.
Het enige dat ze doet is haar oprechte zorgen uiten.

Dat wordt op twitter schandalig gevonden.

Ik vind andere dingen schandalig!

Reacties

je hebt gelijk als je over de zorg spreekt, maar ik wil toch zelf het beschikkingsrecht hebben om sterven wanneer ik wil.

En dat is zeer terecht; vandaar dat de SP niet zo'n harde lijn heeft als de (christelijke) partijen die geheel tegen euthanasie zijn. Maar dat neemt niet weg dat je zorgvuldig naar de voor- en nadelen moet kijken en dat ook uitspreken.

Op dit moment ligt er overigens nog geen concreet wetsvoorstel; het kabinet heeft alleen nog maar een voornemen geuit. Als het zover is, kan je er vanuitgaan dat de SP hierin een zeer zorgvuldige afweging maakt.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier