h

FRANSE GAT: Fijne buurt, maar slecht onderhouden

7 november 2016

FRANSE GAT: Fijne buurt, maar slecht onderhouden

Foto: Cor van Londen

Het Franse Gat is een fijne wijk om in te wonen, zo blijkt uit de enquête die de SP onlangs in een aantal straten daar hield. Echter; in het onderhoud van de woningen blijkt een inhaalslag nodig.

Afgelopen vrijdag vond er een bewonersavond plaats, waar Franse Gatters met de SP konden doorspreken over hun woonplezier.

Geen Novemberdebat

Aanvankelijk zou vrijdagavond het Novemberdebat hebben plaatsgevonden. Aan dit Novemberdebat, dat het thema 'woonbeleid' zou hebben, zouden wethouders Paulus Jansen (Utrecht, SP) en Marieke Overduin (Veenendaal, CDA) deelnemen. Het Novemberdebat zou een beleidsvergelijking zijn, en er zou worden gediscussieerd over een stelling.

Door de val van het college zag de SP zich echter genoodzaakt het programma om te gooien. In plaats van een debat, vond er daarom vrijdagavond een bewonersavond plaats voor de bewoners van de Klaas Katerstraat, Dr. Colijnstraat en W.C. Beeremansstraat; de straten waar de SP geënqueteerd had.

Landelijk en lokaal huurbeleid

Foto: Cor van Londen

Ary Jan Breur (voormalig SIB/Patrimonium) beet na een welkomstwoord het spits af. Hij gaf een introductie over de geschiedenis van de wetten rond sociale woningbouw, en een uitleg van de huidige wetgeving hierover. Ook over de rechten en plichten van huurders, die zeker een aantal mogelijkheden bieden om slechte verhuurders aan te pakken.

Foto: Cor van Londen

Na hem was het de beurt aan Sietse van der Bij (raadscommissielid SP), die het Veenendaalse woonbeleid uitlegde. Het feit dat de gemeente geen minimum percentage sociale woningbouw hanteert, maar een maximum van 30%, was behoorlijk schrikken voor de Franse Gatters. Ook het feit dat er in de meeste nieuwbouwprojecten van de laatste tijd HELEMAAL GEEN sociale woningbouw is ingepland, terwijl de vraag groot en groeiend is, stuitte op de nodige verbazing.

Enquête

Foto: Cor van Londen

SP-Afdelingsvoorzitter Baukje Hiemstra presenteerde de uitkomsten van de enquête die de SP heeft gehouden onder de verschillende straten in het Franse Gat. Hieruit bleek dat bewoners vaak al langere tijd in de wijk wonen, en positief zijn over hun buurt. Het onderhoud is echter een ander verhaal...

Foto: Cor van Londen

... dit bleek ook uit de werkgroepen die gevormd werden, waarin verschillende bewoners met elkaar konden bespreken wat er fijn en minder fijn aan het wonen in het Franse Gat was. Het onderhoud was een veelgehoorde klacht. De huizen werden ook wel aangeduid als 'doorwaaiwoninginen'.

Foto: Jan Breur

Dit verhaal gaat echter nog een staartje krijgen. Gesterkt door verhalen uit andere gemeenten waar de SP bewoners ondersteund hadden in acties, wilden ook de Franse Gatters wel opstaan voor beter onderhoud. De contacten zijn gelegd; er kunnen acties worden opgezet...

WORDT VERVOLGD...


Blogs:

Foto: SP Veenendaal


Reacties

Is er al meer nieuws of er acties komen en wanneer ? Wij wonen aan de Jacob van ruysdaelstraat waar de onderhoud ook echt beneden maat is. Woningen zijn zeer oud te noemen. Mvg johan

Beste Johan,

Voor de straten WC Beeremansstraat, Dr. Colijnsstraat en Klaas Katerstraat is er door de bewoners een vervolgonderzoek gedaan. De resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd aan Patrimonium; en die is ermee aan de slag gegaan.

Voor de Jacob van Ruysdaelstraat is mij niets bekend. Als daar ook achterstallig onderhoud is, helpen we jullie graag om daar verandering in te brengen.

Ik lees alleen maar over de kabece maar over de mr.Heemskerkstraat helemaal
niks,
Ook wij horen bij het fransegat.

Met vriendelijke groet.

Be careful what you wish for.

Oude huizen hebben nu eenmaal bepaalde eigenschappen. Hoe meer mensen klagen hoe eerder alles wordt gesloopt en er nieuwbouw komt.

Dat zal inhouden minder ruimte. Minder tuinen. Ietsje minder stoken. Maar vooral een veel hogere huur. Wat heb je aan 20,- minder stoken als je huur 200,- omhoog gaat? Helemaal niks.

Als het zo doorgaat heb je nog kans dat er stadsverwarming komt... Dat introduceren ze met een mooi verhaal maar eind van het liedje zit je voor altijd vast aan hoge maandelijkse kosten. Overstappen kan dan niet meer!

Reactie toevoegen

U bent hier