h

Nieuwe streekomroep - voordeel van de twijfel

26 februari 2017

Nieuwe streekomroep - voordeel van de twijfel

Foto: SP Veenendaal

Lokale en regionale media zijn van groot belang. Het versterkt de betrokkenheid met je leefomgeving, en stelt je in staat om je gemeentelijke en provinciale volksvertegenwoordigers te controlleren. Daarom is de SP voorstander van het voortbestaan van Midland FM en Stilok Radio in een nieuwe (of: vernieuwde) streekomroep. Alleen het concrete plan hiervoor boezemde niet bijster veel vertrouwen in.

Zo moeten de reclame-inkomsten bijvoorbeeld snel fors omhoog, om één en ander financieel vlot te trekken. De vraag is, of er in zo'n korte tijd zoveel inkomsten gegenereerd kunnen worden.
Ook van de gemeente wordt een bijdrage gevraagd. Hierover nam de gemeenteraad afgelopen donderdag (23 februari) een besluit. Volgens de mediawet hebben de gemeenten een zorgplicht in de richting van lokale omroepen. Een zorgplicht, waaraan de gemeente zich tot dusver had onttrokken ~ en wat mede de oorzaak is van het (financiële) verval bij de huidige streekomroepen, die nu een doorstart willen maken.

Het plan voor de 'nieuwe' streekomroep (waarin Midland en Stilok de krachten bundelen) was echter nog niet heel concreet, en had meer het karakter van een wensenlijstje. Dat stimuleert niet bepaald het vertrouwen van de gemeenteraad.
Bijkomende factor is, dat er zich in de raadscommissie - ruim een week eerder - een andere speler had aangediend: Valleiradio.nl. Deze was vooralsnog buiten de scope van de gemeente gevallen, maar toonde zich zowel financieel als radiotechnisch een stuk gezonder. Zij gaven aan ook wel in aanmerking te willen komen voor een FM-frequentie (vooralsnog beperkt Valleiradio zich tot het internet) en vertelden wel te willen samenwerken met de 'nieuwe streekomroep'.

Probleem is dat een samenwerking tussen hen en Valleiradio niet politiek is af te dwingen. Ook is Valleiradio geen officiële zendgemachtigde, heeft daartoe (vooralsnog) ook geen formele aanvraag gedaan, en maakte ook geen deel uit van het voorstel. Over Valleiradio had de gemeenteraad derhalve niets te beslissen.

Om niet tot in de lengte van dagen geld te laten stromen naar een onvoltooid plan, bouwden GroenLinks, SP, D66 en VVD een soort van 'veiligheidsmechanisme' in het besluit. Geen structurele, maar incidentele financiering - met extra beslismomenten. Zo kan de gemeenteraad de vinger aan de pols houden.

Voor het eerste half jaar van 2017 wordt vast een deel van het bedrag gegeven; de rest volgt als de plan concreter wordt en de zender meer vorm heeft gekregen. Voor 2018 en 2019 is er ook geld opzij gezet; in 2019 zal er een evaluatie plaatsvinden en gesproken worden over verdere financiering.

Een meerderheid in de gemeenteraad steunde het 'veiligheidsmechanisme' dat de partijen voorstelden. Hierdoor kan de Nieuwe Streekomroep het voordeel van de twijfel genieten, en blijven Midland en Stilok vooralsnog in de lucht...

Reactie toevoegen

U bent hier