h

Diagnose: Alzheimer. Afscheid van een visionair.

25 maart 2017

Diagnose: Alzheimer. Afscheid van een visionair.

Foto: AJ Breur

Jan Burger, wethouder namens de SP in Wijk bij Duurstede, heeft afgelopen vrijdag (24 maart) afscheid genomen van zijn ambt. Vanwege de diagnose Alzheimer moet hij zijn werkzaamheden neerleggen. Burger was een geliefd wethouder.
Op zijn afscheid werd hij toegesproken door Burgemeester Poppens, Burger's opvolger Jeroen Brouwer, en SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer: Emile Roemer.

Namens SP-afdeling Veenendaal was fractievoorzitter Jan Breur aanwezig op het afscheid.

Politieke loopbaan

Jan Burger heeft gedurende drie periodes verscheidene portefeuilles gehad en zo’n beetje alle onderwerpen wel aangesneden.  Hiermee was hij een spin in het web bij de zogenaamde transities, waarbij zorg en welzijn naar de gemeenten kwamen. Dat hij dit goed aanpakte, is wel bewezen door alle organisaties die, bij gemeentelijke vergelijkingsonderzoeken, Wijk bij Duurstede hebben geroemd door de jaren heen. Met natuurlijk als hoogtepunt het uitroepen van Gouden Gemeente. Daarnaast zijn er tegen de crisis in woningen gebouwd, is er werkgelegenheid gekomen en dat in zowel Cothen, Langbroek als Wijk bij Duurstede.

Voordat hij naar Wijk kwam was hij bijna twintig jaar lang politiek actief in Culemborg. Zo was hij fractievoorzitter en wethouder, maar ook lid van de provinciale staten van Gelderland. In de laatste hoedanigheid werd hij ook tot politicus van het jaar uitgeroepen.

Burger in Veenendaal

De Veenendaalse SP kent Jan Burger als een visionair, in bijzonder in het sociale domein. Met zijn aanpak in Wijk bij Duurstede geldt hij voor de Veense SP-fractie als een voorbeeld.

Om die reden was hij in 2015 uitgenodigd als deelnemer aan het Novemberdebat, dat SP Veenendaal jaarlijks organiseert. Het thema was 'WMO-beleid'. Hier deed Burger de uitspraak: "De basis moet in orde zijn."
Een uitspraak, die de Veense SP dikwijls aanhaalt in discussies over de zorg.

Volgens Burger moet de basis in orde zijn. Niet beknibbelen op een uurtje thuiszorg meer of minder, maar zorg dat dit gewoon goed geregeld is. Dat bespaart een hoop duurdere zorg, en vanuit een goed geregelde basis is het makkelijker om de rest te organiseren.

Toekomst

Het wethouderschap mag dan wel teveel zijn voor Burger, hij blijft nog wel actief voor de SP. Zolang het gaat, zal Burger zich in blijven zetten voor een betere wereld.

SP Veenendaal wenst hem en zijn familie en vrienden veel sterkte met de onzekere tijd die voorligt.

Ook wensen wij SP Wijk bij Duurstede, en Jeroen Brouwer in het bijzonder, veel sterkte bij het voortzetten van de politieke klus. Jan Burger laat behoorlijke voetsporen na om in te treden.
Of, zoals Emile Roemer het verwoordde: "Jan heeft een steen in de rivier gegooid, en daarmee de stroom verlegd..."

Foto: AJ Breur

Reactie toevoegen

U bent hier