h

Veenendaal aan de slag met invoering Omgevingswet

6 april 2017

Veenendaal aan de slag met invoering Omgevingswet

Foto: SP Veenendaal

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Veenendaal stelt de raad voor om een veranderstrategie te kiezen en budget beschikbaar te stellen voor de invoering van de Omgevingswet. De Omgevingswet bundelt en vereenvoudigt de wetten en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. De wet treedt naar verwachting  medio 2019 in werking.

Wethouder Arianne Hollander, verantwoordelijk voor de invoering van de Omgevingswet: “Met de Omgevingswet veranderen de verantwoordelijkheden en de taken van de gemeente ingrijpend. Dit werkt door in een fundamenteel andere samenwerking met inwoners, bedrijven en andere overheden. Door de grote impact op het beleid en organisatie van de gemeente is het nodig dat de raad vooraf richting geeft aan het invoeringsproces. We stellen de raad voor om een veranderstrategie te kiezen die aansluit bij de bestuurlijke vernieuwing die al in gang is gezet, aangevuld met experimenten om alvast ervaring op te doen met het werken volgens de nieuwe wet.”

Meer overzicht en samenhang

In de nieuwe wet zijn door de bundeling van wetgeving voor de fysieke leefomgeving minder regels nodig. Hierdoor kan de wetgeving duidelijker en overzichtelijker worden opgeschreven. Ook ontstaat meer samenhang tussen verschillende plannen en activiteiten in de fysieke leefomgeving. Zo kan de leefomgeving nog beter worden benut en beschermd.

De raad neemt op 18 mei een besluit over de voorgestelde veranderaanpak en het budget voor de invoering van de Omgevingswet.

Foto: Jan Breur

Reactie toevoegen

U bent hier