h

RECLAMEBELEID: Gelijk speelveld

14 mei 2017

RECLAMEBELEID: Gelijk speelveld

Foto: AJ Breur

Het College van Burgemeester en Wethouders is bezig een nieuw reclame- en welstandsbeleid op poten te zetten. Duidelijker regels, en her en der meer mogelijkheden voor sommige sportclubs om reclameborden te plaatsen. Afgelopen donderdag (11 mei) ging Wethouder Stroobosscher hierover in gesprek met de Raadscommissie, om te horen hoe de verschillende partijen erover dachten.
De SP had nog wel wat vragen...

De inspreker

Bij de bespreking diende zich een inwoner aan, die vanuit zijn professie de politiek één en ander wilde meegeven. Dhr. Joachim van Schuppen; werkzaam in de reclamebranche.

Hij waarschuwde dat het reclame- en welstandsbeleid niet moest afglijden naar een ratjetoe. "Je wilt niet dat de bakker op de hoek adverteert op het bedrijventerrein, of omgekeerd," aldus Van Schuppen. "Reclameuitingen moeten passen in hun omgeving."

Dat dit niet altijd het geval is, blijkt onder andere uit het pand van 'Vonk360'. Op het digitale reclamebord aan de gevel verschijnen niet alleen de namen van de organisaties die aldaar gehuisvest zijn - maar ook van een kiprestaurant dat zich elders bevind. "Zulke dingen werken enkel verwarrend," gaf Van Schuppen aan, en pleitte ook voor een goede handhaving van de regels.

SP'er Sietse van der Bij bedankte Van Schuppen voor zijn inbreng, en sloot zich erbij aan.

De sportclubs

Van der Bij had, voorafgaand aan de bespreking, contact gehad met verschillende sportclubs over het nieuwe beleid. Zij waren niet, zoals de heer Van Schuppen, in de gelegenheid om deze avond hun zegje te doen op het gemeentehuis. Maar wel hadden ze nog enkele vragen en opmerkingen; die via de SP'er toch gedeeld konden worden met de politiek en de Wethouder.

Er werd geopperd om een zuil te creëren bij de entree van sportparken, waarop de namen van de daarop gehuisveste verenigingen leesbaar zijn.
Sommige clubs vroegen zich af waarom er onlangs een grote reclamezuil aan de Groeneveldselaan is geplaatst. Zij vrezen dat de adverteerders hun heil daar gaan zoeken - in plaats van op de borden aan en rondom het nabijgelegen sportpark 'De Groene Velden'.
Meest prangend bij de clubs, was nog wel de vraag waarom de reclame-mogelijkheden voor sommige verenigingen wel, en voor andere niet werden uitgebreid...

De discussie

De ongelijkheid die het nieuwe beleid zou creëren bevind zich zelfs tussen clubs die in hetzelfde sportpark zijn gevestigd. Meest opvallend is nog wel de casus van GVVV aan de Rondweg West. Die mogen geen extra reclameborden richting de weg plaatsen; DOVO en Unitas - die enkele meters verderop zitten - mogen dit wel.

Toen Sietse van der Bij hiernaar vroeg, zowel namens de SP als namens de voetbalclub, moest hij dit bekopen met een vuile opmerking van de Wethouder: "U wilt groen kappen ten gunste van reclame, ik wil dit niet."
Uiteraard werd Wethouder Stroobosscher direct gecorrigeerd door Van der Bij: "Ik heb helemaal niet gezegd dat er groen wegmoet; ik heb alleen gevraagd waarom clubs ongelijk behandeld worden. Dat is iets anders."
(Overigens is het uiterst ironisch dat uitgerekend Wethouder Stroobosscher anderen ervan beticht dat zij groen willen verwijderen. Onder zijn verantwoordelijkheid worden er massaal bomen gekapt - onder andere in het Ruisseveen, aan de Dragonderweg en aan de Patrimoniumlaan...)

Henk Roor, van GroenLinks, vroeg zich af wat er nu precies 'socialistisch' was aan het pleidooi van Van der Bij voor reclamemogelijkheden.
Het antwoord was vrij simpel.
Van der Bij: "Allereerst willen wij een gelijk speelveld. Alle clubs verdienen een gelijke behandeling. Bovendien hebben de clubs - zonder uitzondering - aangegeven dat zij de reclame-inkomsten willen benutten voor contributieverlaging. Dat maakt het lidmaatschap voor meer mensen financieel bereikbaar. En dat willen we toch; dat iedereen kan sporten. Dus dat is uiterst socialistisch."
Hierop had Roor niets meer te zeggen...

Het vervolg

Wethouder Stroobosscher 'neemt de bijdragen van de verschillende partijen mee' in de verdere uitwerking van de plannen. Uit die uitwerking komt dan een uiteindelijk voorstel voor het beleid. Deze wordt later aan de gemeenteraad voorgelegd.
Dit zal geen 'volledige herziening' van de Welstandsnota worden, aangezien de Omgevingswet in 2019 ingaat - en het 'welstandsgebeuren' daarin zal worden ondergebracht.

Reactie toevoegen

U bent hier