h

Aan de slag met het energieconvenant

16 december 2017

Aan de slag met het energieconvenant

De gemeente en het Veenendaalse bedrijfsleven gaan voor de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Om dat kracht bij te zetten hebben ze, afgelopen zomer, een energieconvenant afgesloten. De bedrijven die zich aansluiten krijgen hulp om van start te gaan. Wie zich niet aansluit, kan vanaf nu rekenen op handhaving vanuit de Omgevingsdienst.

Vijftig extra bedrijfscontroles

Bedrijven moeten zich al jaren houden aan de landelijke regelgeving die het nemen van energiemaatregelen verplicht. Hier is in het verleden niet op gehandhaafd. Met dit convenant hopen het bedrijfsleven en de gemeente dat dit ook niet nodig is. Wel is afgesproken dat ingezet wordt op de handhaving bij bedrijven die zich niet aansluiten. Zo gaat de Omgevingsdienst 50 bedrijven per jaar extra controleren.

Veertig bedrijven in Energieconvenant

Energiemaatregelen leveren de ondernemers financieel voordeel op en inmiddels hebben 40 enthousiaste ondernemers zich aangesloten bij het energieconvenant. Dat stemt de gemeente positief. Wethouder Nermina Kundic: “We zijn trots op ons bedrijfsleven dat zich zo goed weet te verenigen en allerlei initiatieven onderneemt om onze gezamenlijke ambitie op het gebied van energie te halen. In Veenendaal hebben we gelukkig veel bedrijven die hier niet alleen ondernemen, maar echt onderdeel zijn van de Veense samenleving en een enorme maatschappelijke impact hebben.”

Samenwerking

Ondernemend Veenendaal heeft met ondersteuning van de gemeente een energiemanager aangesteld. Bedrijven die het convenant ondertekenen en lid zijn van een Coöperatieve Vereniging van de bedrijventerreinen, krijgen een gratis QuickScan om in kaart te brengen wat er moet gebeuren. Vervolgens hebben ze 6 maanden de tijd om een plan van aanpak op te stellen en dit in 3 jaar uit te voeren. “Gedurende die tijd zal de gemeente bij de bedrijven die door regelgeving verplicht zijn maatregelen te treffen niet handhaven. We belonen liever ondernemers die voorop willen lopen”, aldus Kundic.

Nieuwe Energie

Via de campagne ‘Veenendaal plaats voor Nieuwe Energie’ zorgt de gemeente voor allerlei informatie rondom energiebesparende maatregelen, gezamenlijke initiatieven, subsidies en goede voorbeelden. Voor meer informatie zie: www.nieuweenergieveenendaal.nl.

Reactie toevoegen

U bent hier