h

#GratisHens - De strijd gaat door!

16 maart 2018

#GratisHens - De strijd gaat door!

Foto: Henschotermeer

Verbijsterd om entreeheffing en plaatsing hek

Met verbijstering hebben de achttien samenwerkende politieke partijen uit negen gemeenten (waaronder SP Veenendaal) en Provinciale Staten van #GratisHens kennis genomen van de mededeling van de exploitant van het Henschotermeer dat er per 1 april entree geheven gaat worden van maximaal 3.50 p.p. en dat er hekken rond het meer worden geplaatst.

TEKEN DE PETITIE

Nog geen vier weken geleden heeft gedeputeerde Pennarts van de provincie Utrecht namens de exploitant laten weten dat de exploitant zo geschrokken was van de maatschappelijke onrust, dat hij deze zomer zou nemen om zich te beraden op een plan om het Henschotermeer winstgevend te maken. De zomer van 2018 zou de exploitant zich richten op beheer en veiligheid.
Dit bericht is tevens gecommuniceerd in de gemeenteraden door de verantwoordelijke wethouder van Woudenberg, de heer G.P.J. de Kruif en de verantwoordelijke wethouder de heer Boonzaaijer  van Utrechtse Heuvelrug.

Afgelopen maandag is in de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug nog een motie aangenomen waarin de raad opdracht geeft aan wethouder Boonzaaijer om er alles aan te doen om te voorkomen dat er een hek wordt geplaatst rond het Henschotermeer.

Handtekeningenactie

Ruim 7300 mensen hebben de handtekeningenactie inmiddels ondertekend.

#GratisHens vraagt namens deze burgers aan de verantwoordelijke politici om uit te leggen waarom de zomer toch niet wordt gebruikt als overgangsperiode.

#GratisHens roept op om de handtekeningenactie te tekenen, via petities.nl, zoekterm: vrije plens in het Hens. Hoe meer mensen tekenen, hoe groter de publieke druk wordt om de toegang gratis te houden en zonder hek.
Het tij kan nog keren: in het huurcontract dat met de exploitant is gesloten, staat een clausule dat de ondernemer tot een jaar na het sluiten van deze overeenkomst , deze zelf kan ontbinden.

Provincie: voortouw

#GratisHens wil dat het gesprek met de exploitant geopend wordt over zijn besluit om entree te heffen en dat er gekozen wordt voor geen hekken rond het Henschotermeer. De Provincie Utrecht moet daarin het voortouw nemen. Andere ondernemers hebben een aantal weken terug via de pers en naar de wethouders van Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug van zich laten horen, en zij hebben ideeën:
betrek hen erbij om een plan te ontwikkelen waarbij geen entreeheffing nodig is en geen hek wordt geplaatst. Deze ondernemers hadden in een eerder stadium, zoals afgesproken in de samenwerkingsovereenkomst, in het proces van het zoeken naar een ondernemer moet worden betrokken; dit is helaas niet gebeurd.
De Provincie kan het voortouw nemen om de partijen rond de tafel te krijgen en op zoek te gaan naar een oplossing, rekening houdend met de mening van duizenden mensen.

Geen hek

De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft afgelopen maandag aan wethouder Boonzaaijer gevraagd een voorbereidingsbesluit op te stellen zodat binnen een jaar het bestemmingsplan van het Henschotermeer aangepast wordt. Concreet betekent dit dat het dan niet langer mogelijk is om een hek van twee meter te bouwen in het bos rond het Hens.
In Woudenberg zal dit ook worden voorgesteld.

De nieuwe gemeenteraden van Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg kunnen op deze manier voorkomen dat de ondernemer in de toekomst zijn hek kan ophogen van één naar twee meter. Want de gemeenteraden van Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug gaan hierover.

TEKEN DE PETITIE

Reactie toevoegen

U bent hier